ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Στον τεχνοκράτη Τίχομιρ Ορέσκοβιτς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

kroatia-ston-technokrati-tichomir-oreskovits-i-entoli-schimatismoy-kyvernisis-2115836

Η πρόεδρος της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, μέχρι πρότινος στέλεχος μιας διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας, προκρίνοντας έναν τεχνοκράτη τον οποίο πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Το κράτος που αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, καθώς το Ζάγκρεμπ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να φροντίσει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ορέσκοβιτς «με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών» επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου, εξήγησε η πρόεδρος Κόλιντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Ο 49χρονος Κιτάροβιτς, ο οποίος κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στην βιομηχανία Teva Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Θα επενδύσω όλη μου τη γνώση και την ενέργεια ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο Ορέσκοβιτς μετά την ανάθεση της εντολής.

Το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το ρεφορμιστικό, φιλελεύθερο κόμμα Μοστ («Γέφυρα») κατέληξαν σε μια συμφωνία σήμερα έπειτα από έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό πιθανών συμμαχιών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονταν στην εξουσία ως τις εκλογές.

Το Μοστ, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επέμενε να αναλάβει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, με ρόλο εγγυητή των μεταρρυθμίσεων στα δημοσιονομικά και στην οικονομία.

Η ΕΕ πιέζει την Κροατία, πρώην σοσιαλιστική ομόσπονδη δημοκρατία της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, να αναδιοργανώσει εκ βάθρων τον κοστοβόρο και αναποτελεσματικό, κατά τις Βρυξέλλες, δημόσιο τομέα και να ανοίξει την οικονομία της ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 90% του ΑΕΠ. Εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Κροατία κινδυνεύει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης του κρατικού της αξιόχρεου — το οποίο ήδη είναι στη βαθμίδα της μη-επένδυσης και μάλιστα με αρνητική προοπτική.

Και αυτό παρότι η Κροατία φέτος θα καταγράψει ανάπτυξη περί το 1,5% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.