Κροατία: Εξελέγη πρόεδρος από το Κοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης

Κροατία: Εξελέγη πρόεδρος από το Κοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συντηρητικός συνασπισμός στην Κροατία εξέλεξε τη Δευτέρα τον πρόεδρο του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα καθήκον που ανέλαβε να εκπληρώσει ένας τεχνοκράτης, ο οποίος δεσμεύτηκε να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη.

Ο βουλευτής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ, συντηρητικοί), που επικράτησε στις εκλογές, ο Ζέλικο Ρέινερ, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας της Κροατίας εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου με 88 ψήφους υπέρ, ενώ 62 βουλευτές απείχαν της διαδικασίας και ένας ψήφισε κατά.

Το HDZ, που κέρδισε με μικρή διαφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Αριστερά), το οποίο κυβερνούσε την χώρα από το 2011, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου με τη στήριξη του κόμματος Most.

Το πρόσωπο που ανέλαβε τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, ένας τεχνοκράτης με καριέρα στον φαρμακευτικό τομέα, έλαβε την Τετάρτη την εντολή από την πρόεδρο της χώρας και έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να δουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Ορέσκοβιτς μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβούλιου στην οποία παρέστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή