ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διασώσεις χιλιάδων μεταναστών στη Σικελία τις ημέρες των Χριστουγέννων

italia-diasoseis-chiliadon-metanaston-sti-sikelia-tis-imeres-ton-christoygennon-2116184

Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στο κανάλι της Σικελίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων σε πολλές επιχειρήσεις που συντόνισαν το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας, που χαρακτήρισαν το 2015 ένα «σπάνιο» έτος στα χρονικά.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, «περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι περισυνελέγησαν κατά τη διάρκεια 28 επιχειρήσεων» διευκρίνισε σε δελτίο τύπου του αρχηγείου του λιμενικού σώματος ο ναύαρχος Βιντσέντζο Μελόνε.

Τη Δευτέρα το πρωί, 931 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από ένα φορτηγό πλοίο σημαίας Νορβηγίας στο Παλέρμο (Σικελία, νότια). Πρόκειται για 841 άνδρες, 64 γυναίκες και 26 ανήλικους που διασώθηκαν αυτές τις ημέρες από το Πολεμικό Ναυτικό στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει η Frontex, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των προσφύγων και μεταναστών προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, άλλοι είναι μαροκινής καταγωγής, από την Τυνησία ή την Αίγυπτο.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τρεις φερόμενοι διακινητές, δύο από την Γκάμπια και ένας από τη Σομαλία, οι οποίοι συνελήφθησαν από την ιταλική αστυνομία.

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 320.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας.