Η μυστική αποστολή της Χίλαρι Κλίντον στο Ντόθαμ

Η μυστική αποστολή της Χίλαρι Κλίντον στο Ντόθαμ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα του 1972 η Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν σε αποστολή, όταν επισκέφθηκε τη νέα εκπαιδευτική ακαδημία στο Ντόθαν της Αλαμπάμα, υποδυόμενη ότι είναι κάποια άλλη. Αλλαξε την προφορά της και είπε στον εκπαιδευτικό σύμβουλο ότι ο σύζυγός της πρόκειται να δουλέψει στο Ντόθαν, καθώς και ότι ήταν μία θρησκευόμενη οικογένεια που αναζητούσε σχολείο για τον γιο της.

Η μέλλουσα κ. Κλίντον, φοιτήτρια της νομικής τότε, εργαζόταν για την ακτιβίστρια Μάριαν Γουάιτ Εντελμαν, υπέρμαχο των ατομικών δικαιωμάτων. Η Εντελμαν την έστειλε στην Αλαμπάμα για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Νίξον παραβίαζε την απαγόρευση φοροαπαλλαγών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, περίπου 200 ιδιωτικές ακαδημίες, που είχαν ανοίξει στον Νότο για τα παιδιά των λευκών οικογενειών. Η απαγόρευση άρχισε να εφαρμόζεται μετά τη δικαστική απόφαση του 1969 που επέβαλε στα δημόσια σχολεία να δέχονται λευκούς και μαύρους μαθητές. Η Χίλαρι Κλίντον έπρεπε να διαπιστώσει αν το σχολείο έκανε φυλετικές διακρίσεις.

Τα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων και των φυλετικών διακρίσεων βρίσκονται στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του κινήματος «Black Lives Matter» της ζητούν να κάνει περισσότερα, γι’ αυτό και η Χίλαρι συχνά αναφέρεται στην εργασία της δίπλα στην Εντελμαν. Ωστόσο, η αποστολή της στο Ντόθαμ δεν είναι ευρέως γνωστή, ενώ έχει αφιερώσει σε αυτή μόλις 30 λέξεις στα απομνημονεύματά της.

Η κ. Κλίντον στο Ντόθαμ ήρθε σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο, ένα κόσμο διακρίσεων, ανισοτήτων και προφανών αδικιών. Οπως η ίδια θυμάται οι βασικές ερωτήσεις που έκανε αφορούσαν το πρόγραμμα του σχολείου, ενώ της δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ποτέ δεν επρόκειτο να εγγραφεί μαύρος στη σχολή.

Το 1972 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση «Δεν έχει τελειώσει στον Νότο: Η νομική άρση των διακρίσεων σε 43 πόλεις του Νότου». Εκείνη τη χρονιά 535 χιλιάδες μαθητές φοίτησαν σε ιδιωτικά σχολεία στον Νότο, ενώ το 1966 ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 25 χιλιάδες.

Μετά την εργασία της. η Κλίντον συνέχισε σε διαφορετικές πόλεις του Νότου, συγκεντρώνοντας στοιχεία και καταγράφοντας τι συνέβαινε στις ιδιωτικές σχολές.

Στο Ντόθαμ, η κ. Κλίντον πρέπει να έμεινε στο Χόλιντεϊ Ιν, αφού τα μικρότερα ξενοδοχεία θα υποπτεύονταν μία γυναίκα μόνη που έκανε παρέα με Αφροαμερικανούς. Οπως θυμάται στα απομνημονεύματά της η Χίλαρι, οι τοπικοί της σύνδεσμοι την ειδοποίησαν ότι πολλές από τις περιφέρειες αποστερούσαν τα δημόσια σχολεία από βιβλία και όργανα κάθε είδους, τα οποία έδιναν στις λεγόμενες ακαδημίες, την εναλλακτική λύση για τους λευκούς μαθητές.

Παρότι η ίδια δεν κατονομάζει το σχολείο όπου έφερε σε πέρας τη «μυστική αποστολή τη», από τα έγγραφα και τα στοιχεία προκύπτει ότι ήταν η ακαδημία Χιούστον, που βρίσκεται στα περίχωρα του Ντόθαμ.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τις φοροαπαλλαγές, η ακαδημία αναγκάστηκε να δημοσιεύσει καταχώριση στην τοπική εφημερίδα, όπου διαφήμισε την πολιτική των «ανοικτών εγγραφών». Στελέχη του σχολείου, εξάλλου, είχαν πει σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Μπέρμιγχαμ Νιουζ» το 1970, «κανείς μαύρος δεν έγινε δεκτός, επειδή κανείς μαύρος δεν έκανε αίτηση». Το 1972 τα δίδακτρα ανέρχονταν σε 750 δολάρια τον χρόνο. Χαρακτηριστικά, ο Μάρτι Ολίφ καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής των αρχείων Ουάιργκρας του πανεπιστημίου Τρόι εξηγεί ότι αυτό που απέκλειε τους Αφροαμερικανούς ήταν τα υψηλά δίδακτρα.

Η Ακαδημία Χιούστον διατηρεί ακόμα και σήμερα τις φοροαπαλλαγές της. Το 2013 οκτώ από τους 527 μαθητές της ήταν Αφροαμερικανοί σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για την παιδεία. Ο σημερινός διευθυντής, ο Σκοτ Φίλιπς, λέει ότι το 10% των μαθητών είναι Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι, Ασιάτες και ότι το σχολείο, που σήμερα κοστίζει δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, δίνει υποτροφίες και προσπαθεί να προσελκύσει μαθητές και καθηγητές διαφορετικών προελεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή