Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών

Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις τουρκικές αρχές έχουν ενταθεί μετά τη συμφωνία Βρυξελλών-Αγκυρας για περιορισμό των προσφυγικών ροών. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε σωρεία συλλήψεων προσφύγων από τους δρόμους και τους στέλνουν σε κέντρα κράτησης, ενώ η διαδικασία έχει οδηγήσει και σε απελάσεις κάποιων πίσω στη Συρία παρά τη θέλησή τους.

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία αναφέρει ότι οι ερευνητές της οργάνωσης πήραν συνεντεύξεις από μέλη 50 οικογενειών προσφύγων που είχαν κρατηθεί, ενώ πάνω από 100 είχαν απελαθεί.

Η Τουρκία αρνείται ότι υποχρεώνει πρόσφυγες να επιστρέφουν στη Συρία και υποστηρίζει ότι στέλνει στα κέντρα κράτησης μόνο Σύρους που παραβιάζουν τον νόμο. Συχνά ο νόμος αυτός αφορά την απαγόρευση της επαιτείας. Οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν στους Σύρους πρόσφυγες και τη επαιτεία και την εργασία.

«Η αστυνομία χτύπησε την πόρτα σαν να ήθελε να τη σπάσουν», είπε η 36χρονη Γκάντα, που ζούσε σε φτωχικό διαμέρισμα της Κωνσταντινούπολης μαζί με τα πέντε παιδιά της. Ενώ τα παιδιά ούρλιαζαν από τον φόβο, η αστυνομία πήρε την οικογένεια και, χωρίς καμία εξήγηση, την έστειλε σε κέντρο κράτησης στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Ηταν σαν να είμαστε εγκληματίες». Η οικογένεια πέρασε κάποιες μέρες στο κέντρο, που είχε κυκλωθεί με συρματοπλέγματα και φυλασσόταν από την αστυνομία, μέχρις ότου κατόρθωσε να απελευθερωθεί με τη βοήθεια φίλων.

Περίπου δύο γεμάτα λεωφορεία την εβδομάδα φθάνουν στο κέντρο αυτό, στο Πεντίκ, απ’ όπου οι Σύροι στέλνονται στο κέντρο κράτησης της Οσμανίγια, στα νότια της χώρας. Οσοι φθάνουν εκεί είτε μένουν για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην Τουρκία είτε υπογράφουν χαρτί που λέει ότι επέστρεψαν στη Συρία οικειοθελώς. Οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν τον επαναπατρισμό προσφύγων σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Βόλκαν Γκόρενταγκ είπε ότι οι φυλακίσεις φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που η Αγκυρα ήρθε σε συμφωνία με την Ε.Ε. Ο Γκόρενταγκ χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί ένα παράνομο πρόγραμμα κρατήσεων και επαναπατρισμών.

Οι τουρκικές αρχές φαίνεται ότι ακολουθούν τη μέθοδο της «σάρωσης» ολόκληρων περιοχών. «Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Αν πάρουν ένα άτομο από μία συγκεκριμένη περιοχή, συνεχίζουν ώστε να καθαρίσουν όλη τη γειτονιά», είπε αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Στους κόλπους της σκληρής ευρωπαϊκής δεξιάς φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν πρόκειται για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Ούτε καν αυτό, όμως, δεν φαίνεται να συμβαίνει στην Τουρκία, η οποία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο κατά των Κούρδων, αφήνοντας τους τζιχαντιστές να κινούνται ελεύθερα. Την Κυριακή, ένας από τους αντιπάλους του ΙSIS, ο Σύρος δημοσιογράφος Νατζί αλ Τζερφ, παραγωγός ντοκιμαντέρ για τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών στη Ράκα, δολοφονήθηκε στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. Ο Αλ Τζερφ είναι ο τρίτος επιφανής επικριτής του ΙSIS που δολοφονείται τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι τζιχαντιστές είχαν σκοτώσει τους Σύρους δημοσιογράφους Αμπντούλ Καντίρ και Φαρές Χαμαντί στην τουρκική πόλη Σανλιούφρα, κυκλοφορώντας το βίντεο με τα αποκεφαλισμένα πτώματά τους ως προειδοποίηση προς τους αντιπάλους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή