Τούρκια: Αθώοι οι 35 οπαδοί της Μπεσίκτας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2013

Τούρκια: Αθώοι οι 35 οπαδοί της Μπεσίκτας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2013

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική δικαιοσύνη αθώωσε 35 οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης που κατηγορούνταν για "απόπειρα πραξικοπήματος" επειδή είχαν συμμετάσχει στις βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές του 2013, έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ετυμηγορία αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη επειδή κατά την τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, τον Σεπτέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση του συνόλου των κατηγορουμένων, που είναι μέλη της "Τσαρσί", της λέσχης των οπαδών της κωνσταντινουπολίτικης ομάδας, εκτιμώντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς για να καταδικασθούν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Αυτή η πρωτοφανής δίκη, η οποία είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία και το εξωτερικό, άρχισε τον Δεκέμβριο του 2014. Οι οπαδοί διώκονταν για σύσταση "εγκληματικής συμμορίας" και για "απόπειρα πραξικοπήματος". Κινδύνευαν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η εξέγερση του 2013 είχε ξεσπάσει στα τέλη Μαΐου με μια κινητοποίηση οικολόγων που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή ενός δημόσιου κήπου, του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, η κινητοποίηση είχε μετατραπεί σε πολιτική αμφισβήτηση του ισλαμοσυντηρητικού τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις.

Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια από την αστυνομία. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Η λέσχη Τσαρσί είχε συμμετάσχει ευρέως στις διαδηλώσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή