Προνομιακή μεταχείριση για τον γαμπρό του Πούτιν

Προνομιακή μεταχείριση για τον γαμπρό του Πούτιν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΜΟΣΧΑ. Η επιχείρηση του γαμπρού του Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε με προνομιακούς όρους δάνειο ύψους 1,75 δισ. δολαρίων από το ρωσικό κράτος, προκειμένου να κατασκευάσει πετροχημικό εργοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters. Το βρετανικό πρακτορείο, που επανέρχεται κατ’ επανάληψιν στις επιχειρηματικές διασυνδέσεις της ελίτ του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι η εταιρεία Sibur δανείστηκε με επιτόκιο 2% αντί του 7%, που θα ήταν το επιτόκιο αντίστοιχου ομολογιακού δανείου στη ρωσική αγορά.

Σε προηγούμενη έρευνα, το πρακτορείο έχει εξετάσει την ταχύτατη επιχειρηματική επιτυχία του 33 ετών Κίριλ Σαμάλοφ, γιου στενού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και συζύγου της κόρης του, Εκατερίνα. Ο Σαμάλοφ είναι μεγαλομέτοχος της Sibur, της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας πετροχημικών στη Ρωσία. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Sibur έλαβε δάνειο ύψους 1,75 δισ. δολαρίων από το Κρατικό Ρωσικό Επενδυτικό Ταμείο για την κατασκευή μεγάλου πετροχημικού εργοστασίου στο Τομπόλσκ της Σιβηρίας.

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Ρωσίας, που στις αρχές του 2015 διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 72 δισ. δολαρίων, επενδύει σε έργα υποδομής εθνικής σημασίας, όπως σιδηροδρόμους, πυρηνική τεχνολογία και βασικούς οδικούς άξονες, ενώ, με διάταγμα του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ τον Οκτώβριο, το πετροχημικό εργοστάσιο προστέθηκε στη λίστα των έργων που μπορούν να λάβουν επενδύσεις από το ταμείο. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η απόφαση «θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές» και θα δημιουργήσει έως και 15.000 θέσεις εργασίας.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για οικογενειακές ή άλλες σχέσεις ανάμεσα στους μετόχους της εταιρείας και στον πρόεδρο της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, σημειώνοντας ότι το κρατικό δάνειο «εγκρίθηκε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Επισήμως, η σύζυγος του Σαμάλοφ δεν λέγεται Εκατερίνα Πούτινα αλλά Εκατερίνα Τιχόνοβα, προκειμένου να μην στρέφει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Η 29χρονη διευθύνει τις εργασίες επέκτασης του Πανεπιστημίου της Μόσχας, ενώ έχει λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες ακροβατικού ροκ εντ ρολ, από τους οποίους προέρχονται και οι σπάνιες φωτογραφίες της. Στις αρχές του 2013, με πλήρη διακριτικότητα, η Τιχόνοβα παντρεύτηκε τον Σαμάλοφ σε κέντρο χειμερινού τουρισμού κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για τη ζωή της μεγαλύτερης αδελφής της, Μαρίας.

«Οι κόρες μου κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους. Δεν εμπλέκονται στις επιχειρήσεις ή στην πολιτική», είπε πρόσφατα ο Πούτιν σε μια σπάνια αναφορά στην οικογένειά του. «Ποτέ δεν τους άρεσαν τα φώτα της δημοσιότητας».

«Η διαδρομή της περιουσίας του Κίριλ δείχνει πως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος Πούτιν έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις-κλειδιά και πως αυτές οι ευκαιρίες δίδονται τώρα σε μια νέα γενιά», σημείωσε το πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή