Οι βελγικές αρχές «ξεσκονίζουν» τους Ράιντερς

Οι βελγικές αρχές «ξεσκονίζουν» τους Ράιντερς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο στόχαστρο των βελγικών διωκτικών αρχών έχει μπει η λέσχη μουσουλμάνων μοτοσικλετιστών «Καμικάζι Ράιντερς», με έδρα στην περιφέρεια των Βρυξελλών, δύο μέλη της οποίας συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων την Πρωτοχρονιά στο κέντρο της πόλης. Πηγές της εισαγγελίας της βελγικής πρωτεύουσας υπογράμμιζαν, ωστόσο, ότι από την έρευνά τους δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη λέσχη με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων αντιμετωπίζει δίωξη για «απειλή τρομοκρατικής επίθεσης, συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής ομάδας, με την ιδιότητα του αρχηγού, και στρατολόγηση με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων». Ο συλληφθείς είναι 30 ετών, ήταν επικεφαλής της λέσχης «Καμικάζι Ράιντερς» στο Αντερλεχτ, ενώ το ποινικό του μητρώο είναι βεβαρυμένο με καταδίκες για μικροκλοπές.

Ο δεύτερος κρατούμενος, ηλικίας 27 ετών, υπήρξε παλαιότερα μέλος της λέσχης. Και οι δύο πρόκειται να εμφανισθούν σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια των Βρυξελλών και κοντά στη Λιέγη, ενώ, αν και η κατ’ οίκον έρευνα δεν εντόπισε όπλα ή εκρηκτικά, οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους άφθονο προπαγανδιστικό υλικό, στρατιωτικές στολές όπως αυτές που φορούν οι κομάντος και «ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας», ασυρμάτους προηγμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, οι στολές των συλληφθέντων έχουν χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες τύπου paintball, στις οποίες δύο ομάδες πολεμούν η μία την άλλη με απομιμήσεις όπλων, τα οποία εξαπολύουν σφαιρίδια μπογιάς.

Ο παραστρατιωτικός εξοπλισμός και το υλικό ισλαμικής προπαγάνδας που εντοπίσθηκαν, όμως, οδήγησαν τις βελγικές αρχές στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις πολυσύχναστες τουριστικές ζώνες του κέντρου των Βρυξελλών, ενόψει των αποψινών εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή