Μια διαφορετική ζωή δίπλα στον θάνατο

Μια διαφορετική ζωή δίπλα στον θάνατο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νεκρόπολη του Καΐρου, η ζωή και ο θάνατος βρίσκονται πλάι πλάι. Καθώς η αιγυπτιακή πρωτεύουσα μαστίζεται από μεγάλη οικιστική κρίση και ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, χιλιάδες άνθρωποι θεωρούν εξαιρετική τύχη αν εξασφαλίσουν μία θέση στη Νεκρόπολη του Καΐρου.

Για πολλούς κατοίκους της γειτονιάς των κοιμητήριων, όπου αναπαύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων, οι τάφοι, περισσότερο από όλα, αποτελούν ένα μέσο βιοπορισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που έναντι αμοιβής φροντίζουν τους τάφους, σκάβουν νέους τάφους, πωλούν λουλούδια σε όλους αυτούς που επισκέπτονται τους αγαπημένους τους κάθε Παρασκευή.

Αλλοι, που ζουν ανάμεσα στους τάφους, είναι γανωματήδες ή ταπητουργοί που πωλούν τις δημιουργίες τους στην αγορά Χαν αλ Χαλίλι, την τουριστική αγορά του Καΐρου. Οι άνθρωποι που κατοικούν ανάμεσα στα μνήματα δεν είναι αποκλειστικά θύματα της μεγάλης οικιστικής κρίσης. Είναι και οικογένειες που ζουν μακριά από το χάος και τους θορύβους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας για τρεις ή ακόμα περισσότερες γενιές.

«Η συμβίωση με τους νεκρούς είναι μία πολύ εύκολη και άνετη υπόθεση», λέει η Νάσρα Μοχάμετ Αλι , 47 ετών. «Οι ζωντανοί είναι αυτοί που θα σε βλάψουν».

Η Νάσρα, η οποία ζει στο νεκροταφείο με τους δύο αδελφούς της και την 16χρονη κόρη της, παραδέχεται ότι η σχετική ηρεμία της τοποθεσίας έχει και κάποια αρνητικά. Κάποιοι, που δε μένουν στο κοιμητήριο, χρησιμοποιούν τον χώρο για να πουλήσουν ναρκωτικά, ενώ οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι γονείς της βρέθηκαν στη Νεκρόπολη αφού παντρεύτηκαν και άρχισαν να εργάζονται εκεί φροντίζοντας τα μνήματα. Αλλοι, βέβαια, έφτασαν εκεί όταν εκδιώχθηκαν από το κεντρικό Κάιρο τη δεκαετία του 1950. Η Νεκρόπολη, που είναι το αρχαιότερο κοιμητήριο της πόλης, χρονολογείται 1.000 χρόνια πριν. Μεταξύ των τάφων βρίσκονται και αυτοί διάσημων ηθοποιών, όπως του Φαρίντ αλ Ατράς και της αδελφής του, Ασμαχάν, που πρωταγωνιστούσαν στις αιγυπτιακές ταινίες της δεκαετίας του 1960.

Καλό εισόδημα

Σύμφωνα με τους κατοίκους της, η Νεκρόπολη προσφέρει αρκετά καλό εισόδημα. Το γραφείο κηδειών εισπράττει περίπου 17 ευρώ για τον τάφο μιας φτωχής οικογένειας και τα τριπλάσια χρήματα για τον τάφο μιας εύπορης οικογένειας. Από αυτά τα χρήματα, ο νεκροθάφτης θα πάρει περίπου 6 ευρώ. Επίσης, η Νεκρόπολη είναι πραγματικό «χρυσωρυχείο» για τους μικροπωλητές, μεταξύ των οποίων και ένας κουρέας που ξυρίζει τους κατοίκους πριν από την προσευχή της Παρασκευής, ένας μανάβης και ένας γαλατάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή