Ο ρόλος ΗΠΑ και Κίνας και το ντόμινο προβλημάτων

Ο ρόλος ΗΠΑ και Κίνας και το ντόμινο προβλημάτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 θα είναι μια απογοητευτική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία προειδοποίησε την Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Δύο από τα βασικά ζητήματα που μας απασχόλησαν το 2015 θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και το 2016: ο κύκλος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Οι συνέπειες από τις αλλαγές στην πρώτη και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία και με τη σειρά τους να προκαλέσουν δευτερογενή προβλήματα.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το 2006, στέλνει το μήνυμα ότι πλέον έχουν επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού. Κάτι που μένει να αποδειχθεί φυσικά. Τις προηγούμενες φορές που η Fed είχε αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, το 1994, 1999 και 2004, παρατηρήθηκε πολύ σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Αν επαναληφθεί το φαινόμενο, τα προβλήματα που θα αναδειχθούν θα είναι σημαντικά τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και γενικότερα. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους δανεισμού απειλεί πολλές εταιρείες από αναδυόμενες αγορές που από το 2009 και μετά έχουν αυξήσει πολύ τον δανεισμό τους σε δολάρια, ενώ η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτησή τους.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του Πεκίνου να μεταρρυθμίσει την οικονομία και να τη στρέψει προς την εσωτερική κατανάλωση ώστε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αυτή με τη σειρά της προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε πολλές χώρες που εξάγουν στην Κίνα πρώτες ύλες ή μέρος της βιομηχανικής τους παραγωγής. Στη δε Ευρωζώνη, η αναιμική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών θα απειληθεί από πολιτικές διαμάχες με την πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα να είναι δύο από τις σημαντικότερες. Και φυσικά τα γεγονότα που δεν έχουν προβλέψει, προκαλούν συνήθως τα σημαντικότερα προβλήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή