Αντιδρά το Ιράν στα σενάρια περί νέων κυρώσεων από ΗΠΑ

Αντιδρά το Ιράν στα σενάρια περί νέων κυρώσεων από ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονο τρόπο αντέδρασε το Ιράν στις πληροφορίες περί νέων κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον περασμένο Οκτώβριο. Η νέα κρίση που απειλείται να ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της ιστορικής, όπως έχει χαρακτηριστεί, συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία δημιούργησε ελπίδες για την άρση των κυρώσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

«Οπως καταστήσαμε σαφές στην αμερικανική κυβέρνηση, το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πυρηνικό μας πρόγραμμα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζαμπέρ Ανσαρίμ, σπεύδοντας να προειδοποιήσει: «Το Ιράν θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης της Αμερικής στο αμυντικό του πρόγραμμα».

Μία ημέρα νωρίτερα, κύκλοι του Πενταγώνου είχαν γνωστοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων ως απάντηση στην εκτόξευση ιρανικού πυραύλου Εμάντ, μέσου βεληνεκούς ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, στις 10 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι εν λόγω κυρώσεις θα στρέφονται εναντίον 12 εταιρειών και ιδιωτών από το Ιράν, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φέρονται να σχετίζονται με το επίμαχο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η πραγματοποίηση δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων έχει απαγορευθεί στο Ιράν βάσει της απόφασης 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που χρονολογείται στο 2010. Η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προβλέπει ότι η εν λόγω απαγόρευση θα διατηρηθεί σε ισχύ για περίοδο μέχρι και οκτώ ετών. Ωστόσο, η Τεχεράνη επικαλείται το γεγονός ότι η συμφωνία του Ιουνίου κάνει λόγο για πυραύλους που «έχουν σχεδιαστεί» να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και όχι για πυραύλους που απλώς «έχουν τη δυνατότητα» για κάτι τέτοιο, επιμένει δε ότι το πυραυλικό της πρόγραμμα είναι καθ’ ολοκληρίαν αμυντικό. Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις ως παραβίαση της συμφωνίας του Ιουνίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου, η Τεχεράνη διέψευσε χθες, με κατηγορηματικό τρόπο, αιτιάσεις Αμερικανών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε, στα πλαίσια ναυτικών γυμνασίων στα Στενά του Ορμούζ, πύραυλο που πέρασε σε κοντινή απόσταση από αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Ο εκπρόσωπος Τύπου των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Φρουροί της Επανάστασης», στρατηγός Ραμεζάν Σαρίφ, δήλωσε ότι το Ιράν δεν πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, καμία άσκηση στα Στενά του Ορμούζ και απέδωσε τη σχετική φιλολογία σε «ψυχολογικό πόλεμο» της Ουάσιγκτον εναντίον της χώρας του.

Η διάψευση του Ιρανού αξιωματούχου ήρθε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Κάιλ Ρέινς, εκπροσώπου Τύπου της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τις οποίες οι Ιρανοί προχώρησαν σε μια «προκλητική» χειρονομία, εκτοξεύοντας πύραυλο σε απόσταση μόλις 1.370 μέτρων από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και άλλα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ, στα Στενά του Ορμούζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή