Χαμενεΐ: «Θεϊκή εκδίκηση» θα πέσει στους Σαουδάραβες πολιτικούς

Χαμενεΐ: «Θεϊκή εκδίκηση» θα πέσει στους Σαουδάραβες πολιτικούς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα αναφορικά με την εκτέλεση εκεί ενός σιίτη ιερωμένου, δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατό του.

"Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς", δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες, Σάββατο, τον Νιμρ αλ-Νιμρ και άλλους τρεις σιίτες μαζί με δεκάδες μέλη της Αλ-Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθέσεις ούτε από σουνίτες τζιχαντιστές ούτε από μέλη της σιιτικής μειονότητας που ζητούν ισότητα.

Επίθεση στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας

Παράλληλα, σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

"Έως τώρα, 40 άτομα που εισήλθαν στο εσωτερικό της πρεσβείας ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Η έρευνα συνεχίζεται να να εντοπιστούν οι άλλοι υπεύθυνοι αυτού του επεισοδίου", δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί είχε ζητήσει χθες το βράδυ από τη διπλωματική αστυνομία να προστατεύσει τις αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας, "καταδικάζοντας παράλληλα και πάλι την άδικη εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ".

Διεθνής ανησυχία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι ειναι "βαθιά απογοητευμένος" από την εκτέλεση του ιερωμένου.

"Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ' όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπαν "εκφράζει τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος

 

Σε ανάλογες τοποθετήσεις προέβησαν χθες κράτη της Δύσης, αλλά και η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή