Αυστηρά μέτρα για οπλοκατοχή προωθεί ο Ομπάμα

Αυστηρά μέτρα για οπλοκατοχή προωθεί ο Ομπάμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα σειρά προεδρικών διαταγμάτων αναμένεται να υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο έχει απορρίψει όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης των ελέγχων που προηγούνται της αγοράς όπλων, οι οποίες συνήθως γίνονται έπειτα από κάποια επίθεση με πολλά θύματα. Ο πρόεδρος Ομπάμα επανειλημμένως έχει κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και κάποια μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι συνδέονται με το πανίσχυρο λόμπι που πιέζει για να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο η αγορά και η κατοχή όπλων, καθώς αντιτίθενται σε μέτρα που αποτελούν λαϊκή απαίτηση, όπως είναι η εκτεταμένη έρευνα του ποινικού μητρώου κάθε επίδοξου αγοραστή πριν από κάθε αγορά όπλου. Ομως η αλήθεια είναι ότι τα θέματα της οπλοκατοχής διχάζουν την αμερικανική κοινωνία, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου παραβιάζει το συνταγματικό τους δικαίωμα στην κατοχή όπλων.

Στο πακέτο μέτρων που θα εισαγάγει ο Αμερικανός πρόεδρος περιλαμβάνεται η επέκταση των ελέγχων πριν από την αγορά όπλων, αλλά και η τοποθέτηση των εμπόρων όπλων σε ομοσπονδιακό μητρώο, η καλύτερη καταγραφή των όπλων που χάνονται ή κλέβονται και οι πιο ενδελεχείς έλεγχοι των εξουσιοδοτημένων εμπόρων. Ωστόσο, οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Αν και κατά την πρώτη του προεδρική θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ασχολήθηκε με τα θέματα της οπλοκατοχής, φαίνεται ότι άλλαξε πορεία μετά τη μαζική δολοφονία νηπίων στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου έχασαν τη ζωή τους 20 μικρά παιδιά και έξι δάσκαλοι. Τότε ο Ομπάμα δεν κατάφερε να περάσει πακέτο μέτρων κατά της οπλοκατοχής από το Κογκρέσο.

Τέλος, την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, η οποία θα μεταδοθεί από το CNN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή