Charlie Hebdo: «Η αιωνιότητα έπεσε πάνω μας σαν κεραυνός»

Charlie Hebdo: «Η αιωνιότητα έπεσε πάνω μας σαν κεραυνός»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επετειακό τεύχος εξέδωσε χθες το περιοδικό Charlie Hebdo, για να τιμήσει –με τον δικό του, αιρετικό τρόπο– τον ένα χρόνο από την επίθεση των αδελφών Κουασί, που οδήγησε στον θάνατο δώδεκα συντελεστών του.

«Το 2006, όταν το Charlie Hebdo δημοσίευε τα σκίτσα του Μωάμεθ, ουδείς πίστευε ότι όλα αυτά θα τελείωναν με πράξεις βίας», έγραφε στο χθεσινό κύριο άρθρο του ο σκιτσογράφος και διευθυντής του εντύπου Ρις, που σχεδίασε το εξώφυλλο.

«Ηταν αδιανόητο ότι στη Γαλλία του 21ου αιώνα, μια θρησκεία θα σκότωνε δημοσιογράφους. Είναι, ωστόσο, αλήθεια ότι πολλοί την εποχή εκείνη ήλπιζαν ότι μια ημέρα κάποιος θα “μας έβαζε στη θέση μας”. Παρότι όλοι πιστεύαμε, πριν από τις επιθέσεις, ότι η υπόθεση των σκίτσων του Μωάμεθ αποτελούσε πλέον παρελθόν, ένας πιστός –ιδίως ένας φανατικός– δεν ξεχνά ποτέ την προσβολή κατά της θρησκείας του, καθώς πιστεύει στην έννοια της αιωνιότητας. Αυτό είχαμε ξεχάσει στο Charlie Hebdo. Η αιωνιότητα έπεσε πάνω μας σαν κεραυνός εκείνο το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι δεν θα είναι αυτοί που θα χαρούν τον θάνατο του Charlie Hebdo, αλλά εμείς αυτοί που θα τους θάψουν», καταλήγει ο Ρις.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τις επιθέσεις της 7ης και 9ης Ιανουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους συνολικά, σε διάφορα σημεία του Παρισιού, θα συμμετάσχει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος θα παρευρεθεί σε τελετή αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας, στη μνήμη των νεκρών του Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hyper Kasher.

Το Σάββατο, ο κ. Ολάντ θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια άλλης τιμητικής πλάκας, στο προάστιο του Μονρούζ αυτή τη φορά, στη μνήμη της αστυνομικού που έπεσε από τα πυρά του δράστη της επίθεσης κατά του εβραϊκού παντοπωλείου, Αμεντί Κουλιμπαλί.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να παρακολουθήσει δημόσια τελετή στην πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ, που διοργανώνει ο Δήμος του Παρισιού.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου της δημάρχου Αν Ινταλγκό, περισσότεροι από χίλιοι πολίτες έχουν προσκληθεί ονομαστικά στην ανοιχτή εκδήλωση, όπως μέλη των οικογενειών θυμάτων και διασωθέντες από τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να φυτέψει δρυ, ύψους δέκα μέτρων, στην πλατεία, στη μνήμη των νεκρών από τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι.

Στην εκδήλωση της πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ, ο 72χρονος Γάλλος τραγουδιστής Τζόνι Χαλιντέι θα τραγουδήσει τη σύνθεσή του με τίτλο «Μία Κυριακή του Ιανουαρίου», αφιερωμένη στα εκατομμύρια Γάλλους που συμμετείχαν σε πορείες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας την Κυριακή μετά τις επιθέσεις, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων και την άρνησή τους να υποταχθούν στον φόβο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή