Καθολική κατακραυγή κατά Β. Κορέας

Καθολική κατακραυγή κατά Β. Κορέας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον βρίσκεται η Νότια Κορέα, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ για επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε επίσης ότι αρχίζει εκ νέου σήμερα τη μετάδοση προπαγάνδας μέσω μεγαφώνων στη συνοριακή γραμμή με τον Βορρά, κίνηση η οποία αναμένεται να εξοργίσει το σταλινικό καθεστώς.

Παρότι οι ΗΠΑ και ειδικοί περί των οπλικών συστημάτων αμφιβάλλουν ότι η συσκευή την οποία πυροδότησε η Βόρεια Κορέα ήταν βόμβα υδρογόνου, οι εκκλήσεις για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ πλήθυναν χθες.

Η υπόγεια έκρηξη προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων, παρότι η Κίνα είναι ο μόνος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Την έντονη ανησυχία της Ιαπωνίας προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να υπογραμμίζει ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για αυστηρή στάση της διεθνούς κοινότητας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες. Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε επίσης με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, για να συντονίσουν τη δράση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο στρατός της Νότιας Κορέας ζητεί από τις ΗΠΑ την ανάπτυξη «στρατηγικών όπλων», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα οπλικά συστήματα αυτά. Μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2013, η Ουάσιγκτον διέταξε δύο βομβαρδιστικά Β-2 «Στελθ» να πραγματοποιήσουν υπερπτήση της Νότιας Κορέας, ως συμβολική επίδειξη δύναμης. Η Πιονγιάνγκ είχε τότε αντιδράσει στην κίνηση αυτή, απειλώντας να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα.

Καθησυχάζει η Ν. Κορέα

Η Νότια Κορέα, που δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τον Βορρά, υποστηρίζει ότι δεν εξετάζει τη δημιουργία δικού της πυρηνικού οπλοστασίου, παρά τις σχετικές εκκλήσεις ανώτατων στελεχών του κυβερνητικού κόμματος της χώρας. Την ίδια ώρα, αναλυτές θεωρούν απίθανο ότι οι ΗΠΑ θα θελήσουν να επαναφέρουν πυρηνικούς πυραύλους στην κορεατική χερσόνησο μετά την απόσυρσή τους το 1991.

Λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ψήφιση νέων αυστηρών «μέτρων» κατά της Βόρειας Κορέας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τη διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων, παρότι τα μέλη του Συμβουλίου μπορεί να μην συμφωνήσουν στην προοπτική ολοκληρωτικής οικονομικής επίθεσης εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Διεθνής έκπληξη

Παρότι η Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία επιθετικών και πολεμοχαρών δηλώσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ασία, η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ για πυροδότηση βόμβας υδρογόνου προκάλεσε διεθνή έκπληξη. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι πέτυχε να σμικρύνει τη βόμβα υδρογόνου, επιτρέποντάς της θεωρητικά να τοποθετηθεί στη γόμωση πυραύλου, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, ακόμη και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Πιονγιάνγκ διεξήγαγε πυρηνική δοκιμή, αμφισβητώντας ωστόσο ότι η έκρηξη, που κατεγράφη από σεισμογράφους, οφειλόταν σε βόμβα υδρογόνου. «Οι αρχικές μας αναλύσεις δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς του καθεστώτος», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ.

Η δοκιμή της Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τα γενέθλια του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ η βόμβα υδρογόνου ονομάσθηκε «Βόμβα της Δικαιοσύνης» από την Πιονγιάνγκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή