Ειδικό διάλειμμα για προσευχή στην Τουρκία

Ειδικό διάλειμμα για προσευχή στην Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ειδικό διάλειμμα τις Παρασκευές για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα θα λαμβάνουν στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι στη γειτονική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Επεξεργαζόμαστε ρύθμιση που θα επιτρέπει οι διακοπές της Παρασκευής για το μεσημεριανό γεύμα να μην εμποδίζουν την ελευθερία της προσευχής», είπε χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Υστερα από αυτό, κάθε Παρασκευή θα είναι μια θρησκευτική γιορτή», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως οι προσευχές την Παρασκευή είναι υποχρεωτικές για τους πιστούς μουσουλμάνους. Σε αντίθεση όμως με άλλες μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία τηρεί τη δυτική εργάσιμη εβδομάδα, που ξεκινά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ευρισκόμενο στην εξουσία από το 2002, το ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται ότι προσπαθεί να οδηγήσει σε εξισλαμισμό τη χώρα και να υπονομεύσει τις κοσμικές αξίες, που εγκαινίασε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει άρει την απαγόρευση της μαντίλας σε γυναίκες και κορίτσια σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενέργειες που αποκηρύχθηκαν από τους αντιπάλους της ως προσπάθειες υπονόμευσης του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Παράλληλα, έχει περιορίσει τις πωλήσεις αλκοόλ και έχει επιχειρήσει να απαγορεύσει τους μεικτούς κοιτώνες στα κρατικά πανεπιστήμια.

Την τελευταία δεκαετία έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί τα τζαμιά στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με το ανώτατο θρησκευτικό σώμα Ντιγιανέτ, το ποσοστό τους έχει αυξηθεί κατά 11% από το 2004 ώς το 2014. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστός μουσουλμάνος, δέχθηκε εξάλλου πυρά πέρσι όταν κατασκεύασε ένα τεράστιο τζαμί μέσα στο ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο προεδρικό μέγαρο, στα περίχωρα της Αγκυρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή