Στήθηκε επιβλητικός ανδριάντας του Μάο Τσετούνγκ

Στήθηκε επιβλητικός ανδριάντας του Μάο Τσετούνγκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Τιμονιέρη, Μάο Τσετούνγκ, γιγαντιαίο χρυσού χρώματος άγαλμά του κατασκευάσθηκε σε αγροτική περιοχή της Κίνας, χάρη σε κεφάλαια που συγκέντρωσαν επιχειρηματίες και αγρότες, θαυμαστές του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ο ανδριάντας, ύψους 36 μέτρων, που φέρεται να κόστισε 3 εκατ. γουάν (περίπου 500.000 ευρώ), δεσπόζει πάνω στην κομητεία Τονξού, κοντά στην πόλη Καϊφένγκ, της επαρχίας Χενάν, μία από τις φτωχότερες της Κίνας.

Ο κινεζικός Τύπος αναφέρει ότι το άγαλμα κατασκευάσθηκε από ατσάλι και τσιμέντο και βάφτηκε σε χρυσό χρώμα.

«Στη σύγχρονη Κίνα, ο Μάο αποτελεί την προσωποποίηση της δικαιοσύνης και της ισονομίας. Στις καρδιές των απλών Κινέζων, ο Μάο κατέχει πάντα εξέχουσα θέση», λέει ο Λιου Τζιανγού, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνας Μάο Τσετούνγκ, που εκτιμά ότι ο ανδριάντας αποτελεί προσπάθεια του τοπικού πληθυσμού να τιμήσει το πολιτικό του πρότυπο.

Ορισμένοι χρήστες του κινεζικού Διαδικτύου, όμως, εξέφρασαν επικρίσεις για την πρωτοβουλία των κατοίκων της κομητείας Τονξού. «Μήπως θα ήταν καλύτερο τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση της φτώχειας στην περιοχή;», έγραψε χθες χρήστης της ιστοσελίδας Weibo, σύμφωνα με τον Τύπο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Μάο, του οποίου η μορφή συνεχίζει να κοσμεί την Πύλη της Αιώνιας Ειρήνης στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά και πολλά χαρτονομίσματα, παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός στην Κίνα, ενώ ο μύθος του γνώρισε αναβίωση υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.

Η αγαπημένη επαναστατική όπερα του Μάο ανέβηκε πρόσφατα, για να γυριστεί και κινηματογραφική ταινία, ενώ πανεπιστήμιο της Σαγκάης προσφέρει και πάλι μάθημα για τη «Σκέψη του Μάο».

Το 2013, ο πρόεδρος Σι τίμησε την 12η επέτειο από τη γέννηση του Μάο, υποσχόμενος να κρατήσει «για πάντα ψηλά το λάβαρο της Σκέψης του Μάο Τσετούνγκ». Παρά την αναβίωση του μαοϊκού μύθου, όμως, ο Λιου αρνείται ότι πίσω από την απόφαση της επαρχίας Χενάν να τιμήσει τον Μεγάλο Τιμονιέρη υποκρύπτεται κάποιο πολιτικό μήνυμα. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», λέει. «Δεν υπάρχει ανάγκη κατασκευής τεράστιων ανδριάντων και δεν συνιστώ στον κινεζικό λαό να ακολουθήσει το παράδειγμα της επαρχίας Χενάν», λέει ο Λιου.

Η επαρχία Χενάν υπέφερε κατ’ εξοχήν από την ιαπωνική κατοχή και τον εμφύλιο μεταξύ Εθνικιστών του Τσιαν Κάι Σεκ και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Μάο. Το 1938, η απόφαση των Εθνικιστών να κατεδαφίσουν τα φράγματα του Κίτρινου ποταμού, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού, προκάλεσε τον θάνατο 500.000 κατοίκων και άλλου 1,5 εκατομμυρίου από τον λιμό που ακολούθησε. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού TIME Θίοντορ Ουάιτ διηγείται αποτρόπαια περιστατικά κανιβαλισμού μεταξύ 1940 και 1943, ως αποτέλεσμα του λιμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή