Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του στην Υεμένη από σαουδαραβικά αεροπλάνα. Τις τελευταίες ημέρες, η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει σφοδρότατο βομβαρδισμό εναντίον της πρωτεύουσας της Υεμένης, εντείνοντας την πολεμική εκστρατεία που έχει κοστίσει πάνω από 6.000 ζωές τους τελευταίους εννέα μήνες.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τον Μάρτιο τον βομβαρδισμό της Υεμένης ως έμμεση σύγκρουση με την Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι. Η αντιπαράθεση των δύο περιφερειακών δυνάμεων έγινε πιο άμεση χθες, όταν τα θραύσματα της σαουδαραβικής βόμβας έφθασαν ώς την ιρανική πρεσβεία στη Σαναά.

«Στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Σαναά, πύραυλος έπεσε κοντά στην πρεσβεία μας με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ένας από τους φρουρούς μας» δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμπντολαχιάν. «Θα ενημερώσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ για τις λεπτομέρειες της επίθεσης αυτής». Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

Το συμβάν έρχεται λίγες ημέρες αφότου διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Ριάντ-Τεχεράνης, μετά την πυρπόληση της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας από οργισμένο πλήθος στην Τεχεράνη την Κυριακή. Είχε προηγηθεί ο αποκεφαλισμός του σιίτη ιμάμη Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές το Σάββατο.

Χθες, ο υπαρχηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, αντιστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση. «Οι πολιτικές του σαουδαραβικού καθεστώτος θα γίνουν ντόμινο και θα θαφτεί κάτω από τη χιονοστιβάδα που δημιούργησε. Εχουν πάρει τον ίδιο δρόμο που πήρε ο Σαντάμ τη δεκαετία του 1980 και 1990» είπε ο Σαλαμί. «Ξεκίνησε πόλεμο με το Ιράν, εκτέλεσε σημαντικούς ιερείς και κορυφαίους αξιωματούχους, κατέστειλε την αντιπολίτευση και είχε κακό τέλος». Το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την απαγόρευση των εισαγωγών σαουδαραβικών προϊόντων, τρεις ημέρες αφότου είχε απαγορεύσει τους εμπορικούς δεσμούς η Σαουδική Αραβία. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρός, αλλά η Σαουδική Αραβία κερδίζει σημαντικά ποσά από τον προσκυνηματικό τουρισμό Ιρανών στη Μέκκα και τη Μεδίνα, τον οποίο το Ιράν απαγόρευσε για όλη τη διάρκεια του έτους πλην του μεγάλου προσκυνήματος Χατζ.

Ο γιος του Σαουδάραβα βασιλιά, υπουργός Αμυνας και αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαβεβαίωσε χθες ότι η αντιπαράθεση δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο. «Ενας πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι η αρχή μιας μεγάλης καταστροφής στην περιοχή και θα είχε σημαντική απήχηση στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουμε τίποτα τέτοιο» είπε στο βρετανικό Economist.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι μέλος της νέας γενιάς της δυναστείας των Σαούντ, που αναβαθμίστηκε μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα πριν από ένα χρόνο. «Δεν νομίζω ότι όλα αυτά θα είχαν συμβεί υπό τον βασιλιά Αμπντάλ» είπε Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής που τήρησε την ανωνυμία του, προκειμένου να μην υποστεί την οργή του παλατιού. «Ούτε οι εκτελέσεις θα είχαν γίνει ούτε η διακοπή των σχέσεων. Προσωπικά εύχομαι να είχαν απλώς αποσύρει τον πρέσβη, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο να αλλάξει αργότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή