Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν θέλει να χτυπήσει την Πολωνία

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν θέλει να χτυπήσει την Πολωνία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο πρόεδρος της Κομοσιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιδίωξε χθες να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση Βρυξελλών και Βαρσοβίας όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική προσέγγιση» και διαβεβαιώντας ότι η Ε.Ε. δεν θέλει «να χτυπήσει» τη χώρα αυτή. Παράλληλα, είπε ότι είναι απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις στην Πολωνία εξαιτίας των νόμων της, που παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Λίγο νωρίτερα ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, είχε υπογράψει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, που έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος θέτει ουσιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης. «Είναι σημαντικό για τον πρόεδρο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι αμερόληπτα, αντικειμενικά και αξιόπιστα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπός του Μαλγκορζάτα Σαντούρσκα. Οπως εξήγησε χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν τηρούν αυτές τις αρχές. Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, στα οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί του κόμματος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (PiS), ενέκριναν τον νόμο στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν την άμεση λήξη της θητείας των μελών των διοικήσεων και των εποπτικών συμβουλίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στο εξής ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να ανακαλεί τους νέους διευθυντές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι επιλέγονταν μέχρι σήμερα με διαγωνισμό του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (KRRiT). Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (UER/EBU), η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις διατάξεις του νέου νόμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Βίτολντ Βαστσικόφσκι «να παράσχει πληροφορίες σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο». Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Κατσίνσκι, για το οποίο ο νόμος αυτός δεν είναι παρά ένα «πρώτο βήμα» της μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ήδη πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων PAP, που είναι σήμερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υπό τον έλεγχο του κράτους, θα μετατραπούν σε πολιτιστικούς «εθνικούς» οργανισμούς υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου Εθνικών Μέσων Ενημέρωσης, που θα συσταθεί από τη νέα κυβέρνηση. Για την πολωνική αντιπολίτευση όλων των τάσεων, πρόκειται απλώς για την ανάληψη του ελέγχου των μέσων αυτών από τους συντηρητικούς, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και δύο μήνες. «Δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε υπερβολικά τις καταστάσεις. Η προσέγγισή μας είναι πολύ εποικοδομητική. Δεν πρόκειται να χτυπήσουμε την Πολωνία», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιούνκερ από το Αμστερνταμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σώματος των επιτρόπων με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο από την Ολλανδία. Η Επιτροπή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά το αίτημα αξιωματούχου της Ε.Ε. να τεθεί υπό διαδικασία εποπτείας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας αυτής να ψηφίζει στην 28μελή ένωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή