Σεβασμό ζητεί ο Ορμπαν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ξεκαθάρισε χθες ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας. «Η Ουγγαρία δεν θα υποστήριζε ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας» είπε ο Ορμπαν στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο. «Ζητώ περισσότερο σεβασμό προς τους Πολωνούς γιατί αυτό αξίζουν».

Σεβασμό όμως ζητούν και οι Πολωνοί που θίγονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του κόμματος PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Μετά την επιστροφή του στην εξουσία, προ διμήνου, το κόμμα έχει προχωρήσει σε μπαράζ νομοθετημάτων τα οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, που ψηφίστηκε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, είχε στόχο την άσκηση πληρέστερου κυβερνητικού ελέγχου στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ο Κατσίνσκι θεωρεί υπερβολικά φιλελεύθερα και εχθρικά προς τη δική του ιδέα περί πολωνικής εθνικής ταυτότητας. Η ψήφιση του νόμου οδήγησε σε μαζικές παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών των καναλιών. Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε διορίσει πέντε νέους δικαστές στο συνταγματικό δικαστήριο, του οποίου τη λειτουργία τροποποίησε. Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν διαδηλώσεις στη Βαρσοβία, ενώ εντός των επομένων ημερών, η Κομισιόν πρόκειται να συζητήσει για το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρητικά βρίσκονται στον πυρήνα της Ε.Ε. Ως παλαιός αποδέκτης κριτικής από την πλευρά της Ε.Ε., ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν συνάντησε την Τετάρτη τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, με στόχο να χαράξουν κοινή στρατηγική απέναντι στις ευρωπαϊκές επικρίσεις.

«Το διακύβευμα είναι όλα όσα κατακτήσαμε τα τελευταία 25 χρόνια. Το κράτος δικαίου, η φιλελεύθερη δημοκρατία και η ελευθερία των πολιτών» έγραψε η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza. «Κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σημαντικότερη προσπάθεια απομάκρυνσης της χώρας από τον δρόμο που την οδήγησε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» αναφέρει η εφημερίδα.

Η πολωνική εφημερίδα σημειώνει ότι είναι η τρίτη προσπάθεια του Κατσίνσκι να αναμορφώσει τη χώρα κατά τα πρότυπά του. «Ισως είναι η τελευταία του ευκαιρία, γι’ αυτό δεν χάνει τον καιρό του. Η Πολωνία πρέπει να «πιαστεί από τον λαιμό, μια για πάντα» υποστηρίζει η εφημερίδα. «Ο Κατσίνσκι θέλει την απόλυτη εξουσία».

Ο αρθρογράφος Μίροσλαβ Τσεχ καλεί τους συμπατριώτες του να μη φοβηθούν, γιατί η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του αντιπάλου είναι το χειρότερο. «Ο Κατσίνσκι δεν είναι μια κόμπρα που υπνωτίζει και παραλύει το θύμα της. Είναι ένας άνθρωπος ηλικιωμένος του οποίου η σκέψη κυριαρχείται από φοβίες που ανέπτυξε στα χρόνια της αποτυχίας. Αυτός και το κόμμα του ανήκουν στο παρελθόν, η υπόλοιπη Πολωνία είναι στραμμένη στο παρόν και στο μέλλον» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο Κατσίνσκι δεν είναι ούτε πρόεδρος ούτε πρωθυπουργός, αλλά θεωρείται ότι αυτός κινεί τα νήματα της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μπεάτα Ζίντλο. Η συμμαχία του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν προσκρούει στη διαφορετική στάση που έχουν οι δύο άνδρες απέναντι στη Ρωσία, με τον Ορμπαν να τηρεί φιλική στάση προς τη Μόσχα και τον Κατσίνσκι να την αντιμετωπίζει με καχυποψία. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησής του είναι να τιμωρήσει τους υπευθύνους της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον δίδυμο αδελφό του, Λεχ Κατσίνσκι, το προεδρικό αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε το 2010 στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή