Συνελήφθη ο βαρώνος ναρκωτικών “Ελ Τσάπο” μετά από μάχη στο Μεξικό

Συνελήφθη ο βαρώνος ναρκωτικών “Ελ Τσάπο” μετά από μάχη στο Μεξικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν έξι μήνες μετά την θεαματική απόδρασή του από φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο Χοακίμ Γκουζμάν Λοέρα, ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών που είναι γνωστός ως "Ελ Τσάπο", συνελήφθη μετά από  μάχη με δυνάμεις ασφαλείας στη Σιναλόα του Μεξικού.

"Αποστολή εξετελέσθη: τον έχουμε" δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Το ανθρωποκυνηγητό που οδήγησε στην σύλληψη του Ελ Τσάπο, με τη συμμετοχή  όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και την βοήθεια των ΗΠΑ, ήταν το εκτενέστερο που έγινε ποτέ από την μεξικανική κυβέρνηση. Κι ήταν οι πεζοναύτες, η πιό έμπιστη στρατιωτική υπηρεσία του Μεξικού, εκείνοι που κατάφεραν να συλλάβουν τον Ελ Τσάπο, κατά την διάρκεια επιδρομής τα ξημερώματα, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πέντε άτομα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, ένα σπίτι στο Λος Μοτσις παρακολουθείτο εδώ κι ένα μήνα και την Πέμπτη παρατηρήθηκε κίνηση. Κατά την διάρκεια της επιδρομής ο Γκουζμάν κατάφερε να διαφύγει με αυτοκίνητο αλλά τελικά συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ξενοδοχείο στο οποίο είχαν εγκατασταθεί οι πεζοναύτες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς εξέφρασε την ικανοποίησή της σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το «πλήγμα στο διεθνές καρτέλ των ναρκωτικών του οποίου (ο Γκουσμάν) φέρεται να ηγείται». Πρόκειται για μια «νίκη για τους κατοίκους του Μεξικού και των ΗΠΑ, και μια απόδειξη του κράτους του δικαίου στις χώρες μας», πρόσθεσε. Ο πανίσχυρος βαρόνος των ναρκωτικών θα «δώσει τώρα λόγο για τα εγκλήματά του, που προκάλεσαν πολλή βία, δεινά και διαφθορά σε πολλές ηπείρους», συνέχισε η Λιντς.

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαιρέτισε το έργο «της κυβέρνησης, των δυνάμεων επιβολής της τάξης και του στρατού του Μεξικού τους τελευταίους μήνες για να προσαχθεί ο Γκουσμάν ενώπιον της δικαιοσύνης» και τόνισε ότι επιθυμεί να διατηρήσει μια «στενή» σχέση με τις μεξικανικές αρχές για «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέφερε αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, η DEA, ήταν η πρώτη που αντέδρασε, εκφράζοντας τη «μεγάλη ικανοποίησή» της για τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών, συγχαίροντας επίσης τις μεξικανικές αρχές για την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάμειξη στην επιχείρηση, η οποία "σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Μεξικό".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή