Στο φως διάλογοι Κλίντον – Μπλερ

Στο φως διάλογοι Κλίντον – Μπλερ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η βιβλιοθήκη του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον τις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Οι δύο ηγέτες εμφανίζονται να συζητούν επί παντός του επιστητού, από την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μέχρι και το μενού γεύματος επίσημης επίσκεψής τους στη Ρωσία, που περιελάμβανε χείλη ταράνδου.

Το έγγραφο των 500 σελίδων αρχίζει με τηλεφωνική επικοινωνία του 1997, στην οποία ο πρόεδρος Κλίντον συγχαίρει τον Τόνι Μπλερ για την εκλογή του στην πρωθυπουργία και καταλήγει με τηλεφώνημα του 2000, λίγες ώρες προτού ο Κλίντον παραδώσει τον Λευκό Οίκο στον Τζορτζ Μπους.

Συνομιλία για την Νταϊάνα

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες των δύο ανδρών αφορά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι το 1997. Ο κ. Μπλερ, που ήδη είχε εκφωνήσει τη διάσημη ομιλία του, αποκαλώντας την Νταϊάνα «πριγκίπισσα του λαού», λέει στον Μπιλ Κλίντον ότι ο θάνατος της πριγκίπισσας του θύμισε την πτώση ενός αστεροειδούς. Και οι δύο άνδρες εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των δύο μικρών τότε παιδιών της Νταϊάνα, του Ουίλιαμ και του Χάρι. «Η Νταϊάνα ήταν ένας βράχος σταθερότητας, συνδέοντας τους γιους της με τον έξω κόσμο. Ο μεγάλος της γιος, ο Ουίλιαμ, της μοιάζει καθώς είναι πολύ προσγειωμένο παιδί», λέει ο Μπλερ.

«Νιώθω μεγάλη θλίψη γι’ αυτήν. Μόλις άρχιζε να αναλαμβάνει τα ηνία της ζωής της» λέει ο Κλίντον. «Δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά ήταν αγαπητή από τον κόσμο. Αυτό της δημιούργησε προβλήματα με τα ανάκτορα» προσθέτει ο Τόνι Μπλερ.

Παρότι το πρόγραμμα του Μπιλ Κλίντον, την εποχή της προεδρίας του, ήταν εξοντωτικό και αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που του προκάλεσαν στηθάγχη και τον οδήγησαν σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, ο Αμερικανός πρόεδρος ήξερε πώς να χαλαρώνει και να ξεδιπλώνει το χιούμορ του.

Σε μία συνομιλία του με τον Μπλερ, ο Κλίντον περιγράφει εκτενώς γεύμα του με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν. «Μας σερβίρισε ψητό γουρουνόπουλο και μου είπε ότι οι αληθινοί άνδρες κόβουν τα αφτιά του γουρουνιού και τα τρώνε. Σε άλλο γεύμα, οι σερβιτόροι εμφάνισαν 24 πιάτα, μεταξύ τους και χείλη ταράνδου».

Κατά τη διάρκεια της περιγραφής του Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ, που μοιάζει να μην έχει χρόνο για κουβεντούλα, απαντά λέγοντας: «Είναι ώρα να ετοιμαστώ για τη συνέντευξη Τύπου».

Την ίδια -σχεδόν αγενή- έλλειψη ενδιαφέροντος επιδεικνύει ο Τόνι Μπλερ όταν ο Μπιλ Κλίντον σχολιάζει τη διακόσμηση του γραφείου του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ. «Η μόνη διακόσμηση ήταν ένα μπολ με μπανάνες» λέει ο Κλίντον, ενώ ο Μπλερ απαντά κοφτά: «Λοιπόν, Μπιλ. Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε για το Κόσοβο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή