Βρετανία: Ενσταση της Τουρκίας για «πάγωμα» επτά λογαριασμών τούρκων πολιτών

Βρετανία: Ενσταση της Τουρκίας για «πάγωμα» επτά λογαριασμών τούρκων πολιτών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενσταση προς την απόφαση αγγλικού δικαστηρίου με την οποία «πάγωσαν» οι λογαριασμοί Τούρκων πολιτών στην Αγγλία, μεταξύ των οποίων και Τούρκων διπλωματών που βρίσκονται σε υπηρεσία στη χώρα αυτή, έκανε η Τουρκία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς. Η απόφαση αφορά την προσφυγή επτά πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξη τύπου προς τους διπλωματικούς συντάκτες, ο Μπιλγκίτς είπε πως την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε για το λόγο αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος ανέφερε πως αγγλικό δικαστήριο έχει λάβει απόφαση περί επιβολής ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή παγώματος κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να εφαρμοστούν στην Αγγλία, αποφάσεις τις οποίες είχε λάβει κατά τα έτη 2014 και 2015 κυπριακό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η τουρκική πλευρά ανέφερε το θέμα προς την αγγλική, τόσο μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αγγλία, όσο και με την κλήση του Βρετανού πρεσβευτή στην 'Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπιλγκίτς υποστήριξε ότι το πάγωμα των λογαριασμών παραβιάζει τις συμβάσεις περί διπλωματικών σχέσεων (Βιέννη 1961) και περί προξενικών σχέσεων (Βιέννη 1963). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τα πάγωμα είναι «απαράδεκτο» εκ μέρους της 'Αγκυρας και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία μετά από την ένσταση της τουρκικής πλευράς.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «η χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Κύπρο, βλάπτουν το θετικό κλίμα εντός του οποίου βρίσκονται οι συνομιλίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή