Μάχη για την παραίτηση του Κρουζ δίνει ο Τραμπ

Μάχη για την παραίτηση του Κρουζ δίνει ο Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η μάχη για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τα πράγματα θα ήταν απολύτως ρόδινα για τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο, αν στην Αϊόβα το άστρο του δεν κινδύνευε να σβήσει από τη μετεωρική άνοδο ενός άλλου αστέρα της πολιτικής, του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ. Η δημοσκοπική εγγύτητά τους έβαλε οριστικό τέλος στις καλές σχέσεις των δύο και ο Τραμπ προσπαθεί να καταφέρει ένα πλήγμα κάτω από τη ζώνη, επιμένοντας πως ο Κρουζ δεν έχει δικαίωμα διεκδίκησης της προεδρίας καθώς γεννήθηκε όχι στις ΗΠΑ, αλλά στον Καναδά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ στη Washington Post, πριν από μερικές ημέρες, ο δισεκατομμυριούχος άδραξε την ευκαιρία να φέρει εκ νέου στην επικαιρότητα το θέμα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να εξωθήσει τον Κρουζ σε παραίτηση. «Οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να απαντήσουν ένα ερώτημα: Θέλουμε έναν υποψήφιο που θα έχει εμπλοκές με τα δικαστήρια για τα επόμενα δύο έτη; Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα. Δεν θα ήθελα ένα τέτοιο θέμα να κλείσει τον δρόμο στον Κρουζ. Αλλά είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι συζητούν γι’ αυτό». Ο Κρουζ, όμως, δεν έπεσε στην παγίδα και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό το νομικό θέμα έχει διευθετηθεί. Το σύνταγμα των ΗΠΑ καθορίζει τρία κριτήρια ως αναγκαία για τον Αμερικανό πρόεδρο: θα πρέπει να είναι άνω των 35 ετών, να είναι κάτοικος των ΗΠΑ επί τουλάχιστον 14 έτη και να είναι «γεννημένος πολίτης των ΗΠΑ». Ο τελευταίος όρος, ωστόσο, παραμένει σχετικά ασαφής καθώς εξαιρούνται όσοι έχουν πολιτογραφηθεί Αμερικανοί υπήκοοι μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι λένε ότι ο Κρουζ, που γεννήθηκε στο Κάλγκαρι του Καναδά από Αμερικανίδα μητέρα και Κουβανό πατέρα, είναι γεννημένος Αμερικανός πολίτης. Ο ίδιος ο Κρουζ, πάντως, απαντώντας στους επικριτές του, αναφέρει την περίπτωση του Τζον Μακέιν, ο οποίος γεννήθηκε στη ζώνη της Διώρυγας του Παναμά, αλλά και του Μπάρι Γκολντγουότερ, προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 1964, ο οποίος γεννήθηκε στην Αριζόνα προτού αυτή συμπεριληφθεί μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών (1912).

Προσπαθώντας να θέσει εκ των προτέρων τέλος στα προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν, ο Κρουζ απαρνήθηκε την καναδική του υπηκοότητα το 2014. Η αντιπαλότητα Κρουζ – Τραμπ είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς και οι δύο καταλαμβάνουν τον ίδιο πολιτικό χώρο και εμφανίζονται ως άνθρωποι χωρίς ρίζες στην Ουάσιγκτον, που μάχονται το πολιτικό κατεστημένο. Στην Αϊόβα, ο Κρουζ κατάφερε να συγκεντρώσει το 31% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων έναντι 27% του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RealClearPolitics. Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, πάντως, μπορεί η διαφορά των δύο να μην είναι σημαντική, όμως είναι αρκετή για να ανησυχήσει τον Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή