Σφίγγει τον πολεμικό κλοιό η Τουρκία

Σφίγγει τον πολεμικό κλοιό η Τουρκία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ προκαλεί μεγάλη ανησυχία το συμπέρασμα των τουρκικών αρχών για το συμβάν της 23ης Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία καθαρίστρια και να υποστούν ζημίες πολλά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία, τουλάχιστον τέσσερις οβίδες όλμου ερρίφθησαν εναντίον των σταθμευμένων αεροσκαφών από μια δασική περιοχή που απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από τον αερολιμένα. Μάλιστα, μια ομάδα που φέρει την επωνυμία «Ιέρακες της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας πως αποτελεί εκδίκηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις στη νοτιοανατολική χώρα.

Εξακολούθησαν, όμως, και την εβδομάδα που πέρασε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άμαχοι, ένας στρατιώτης κι ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Τα βίαια επεισόδια και οι αψιμαχίες εναντίον των ανδρών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έχουν ενταθεί μετά τον Ιούλιο και την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Την εβδομάδα που πέρασε, εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και ότι ο στρατός, εντός του 2015, σκότωσε περισσότερους από 3.000 Κούρδους αντάρτες. Την περασμένη Κυριακή, έχασαν τη ζωή τους μια 35χρονη μητέρα τριών παιδιών και ένα ακόμη άτομο, όταν μία βολίδα όλμου έπεσε στο σπίτι τους στην περιοχή Σουρ, του Ντιγιαρμπακίρ.

Επίσης στην πόλη Σιλώπη, ανατολικά του Ντιγιαρμπακίρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, ένας άνδρας σκοτώθηκε, η σύζυγός του και κάποιος άλλος συγγενής τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν, όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Μέλος της ειδικής αστυνομίας της πόλης Σουρ έπεσε νεκρός, όταν δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, ενώ την Κυριακή σκοτώθηκε κι ένας στρατιώτης από μαχητές του PKK.

Την ίδια στιγμή, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών τον συν-δήμαρχο της πόλης Βαν, ο οποίος κατηγορείτο ως μέλος του ΡΚΚ. Ο Μπεκίρ Κάγια καταδικάστηκε ως μέλος του ΡΚΚ και του πολιτικού του σκέλους, της «Ομάδας Κοινοτήτων του Κουρδιστάν», ενώ άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 15 ετών. Η καταδικαστική απόφαση, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης κλιμάκωσης των μαχών μεταξύ των ανταρτών του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι ακτιβιστές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) κατηγορούν τον τουρκικό στρατό για χρήση υπερβολικής βίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες.

Διεύθυνση… ηθικής

Την ίδια στιγμή, άρωμα Ισλαμικού Κράτους μοιάζει να καλύπτει και τη γείτονα χώρα καθώς η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι ακόμη και τα ζευγάρια που έχουν αρραβωνιαστεί, δεν θα πρέπει να ερωτοτροπούν ή να φλερτάρουν δημοσίως, ούτε καν να κρατούν χέρια ή να επιδίδονται σε άλλες συμπεριφορές τις οποίες δεν ενστερνίζεται το Ισλάμ.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον οι αρραβωνιασμένοι θα πρέπει να βλέπονται, η διεύθυνση, γνωστή ως Ντιγιανέτ, καθόρισε τα όρια της παραδεκτής συμπεριφοράς μεταξύ αρραβωνισμένων. «Δεν είναι κακό τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια να γνωρίζονται», αναφέρει η απάντηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, «αλλά δεν πρέπει να φλερτάρουν, να συζούν, να μένουν μόνα κατά τρόπο που θα προκαλέσει κουτσομπολιά, να κρατούν χέρια και άλλα». Η Διεύθυνση συστήθηκε το 1924 και η λειτουργία της, η οποία προβλέπεται και από το τουρκικό σύνταγμα, είναι ο διαφωτισμός της κοινής γνώμης για τις θρησκευτικές αξίες. Συχνά εκδίδει ανακοινώσεις με παραινέσεις για την ηθική συμπεριφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή