ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν»

18s1mogerini1-thumb-large

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει σε βάρος του Ιράν, αλλά η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να σημειωθεί σύντομα, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμη. Η ημερομηνία συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή όλων των βημάτων που πρέπει να γίνουν», σημείωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα μετά τη συνάντησή της με τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ.

«Μπορώ να σας πω ότι η προσδοκία μου είναι πως η ημέρα αυτή θα έλθει μάλλον σύντομα. Η εφαρμογή των συμφωνιών προχωράει καλά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ανέφερε, σε μια ομιλία του η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση σήμερα στην τελετή εγκαινίων νέων έργων στον κλάδο του αερίου: «ελπίζουμε ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα αρθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Η άρση των κυρώσεων θα ανοίξει τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες θα αναζωογονήσουν την βιομηχανία πετρελαίου και αερίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.