Εργασία σε Σύρους θα δώσει η Αγκυρα

Εργασία σε Σύρους θα δώσει η Αγκυρα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αδειες εργασίας για Σύρους πρόσφυγες σκοπεύει να εκδώσει η Αγκυρα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Βολκάν Μποζκίρ. Αν το μέτρο υλοποιηθεί, θα προσφέρει κίνητρο στους πρόσφυγες να παραμείνουν στη χώρα, αντί να μετακινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε την πίεση για παράνομη μετανάστευση δίνοντας στους Σύρους που ζουν στην Τουρκία άδειες εργα σίας»,  είπε ο Μποζκίρ μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Τον Νοέμβριο, η Τουρκία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα εμποδίσει τη ροή προσφύγων προς την Ε.Ε. με αντάλλαγμα πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ. Παρά τη συμφωνία, πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και άλλα νησιά. «Οι αριθμοί παραμένουν πολύ μεγάλοι στην Ελλάδα, φθάνουν 2.000-3.000 άνθρωποι καθημερινά. Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο επίτροπος Τίμερμανς.

Το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» προς την Τουρκία, ενώ χθες ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η Ε.Ε. «πρέπει να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από την Τουρκία». Από το πακέτο των 3 δισ., τα 500 εκατ. θα προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον Τίμερμανς, η διαδικασία προσδιορισμού των έργων που θα χρηματοδοτηθούν «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή