Αποζημίωση ζητεί ο Λεπέν για την επίμαχη σέλφι

Αποζημίωση ζητεί ο Λεπέν για την επίμαχη σέλφι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ποσό των 50.000 ευρώ θα ζητήσει ως αποζημίωση ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Ζαν-Μαρί Λεπέν, από τον Γάλλο χορευτή Μπραΐμ Ζαϊμπάτ, για τη δημοσίευση –χωρίς την άδειά του– φωτογραφίας των δυο τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στην επίμαχη «σέλφι», ο χορευτής ποζάρει με τον κοιμισμένο Λεπέν, κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης. Το άρθρο 9 του αστικού κώδικα της Γαλλίας, όμως, απαγορεύει τη φωτογράφιση και τη δημοσιοποίηση εικόνων χωρίς την άδεια των εικονιζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φωτογράφος κινδυνεύει να καταδικασθεί για προσβολή της προσωπικότητας και παραβίαση του ιδιωτικού βίου.

Στην περίπτωση του Μπραΐμ Ζαϊμπάτ, η γαλλική Δικαιοσύνη αναμένεται να μην κάνει αποδεκτή τυχόν ένσταση του χορευτή, ο οποίος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι ενήργησε με στόχο την ενημέρωση του κοινού, καθώς ο χαρακτήρας της φωτογραφίας είναι εμφανώς χιουμοριστικός ή ακόμη και ειρωνικός. Ο Ζαϊμπάτ έσπευσε να δημοσιεύσει την εικόνα στους προσωπικούς του λογαριασμούς στις ιστοσελίδες Instagram και Twitter. Ο Ζαϊμπάτ διαθέτει περισσότερους από 120.000 «ακολούθους» στο Instagram.

Κάτω από την επίμαχη εικόνα, ο χορευτής έγραψε την παρακάτω λεζάντα: «Ρίξτε τους νοκ άουτ αύριο, πηγαίνοντας όλοι να ψηφίσετε και αποδεικνύοντας ότι η Γαλλία είναι η χώρα της αδελφοσύνης». Ο Ζαϊμπάτ είναι ο σύντροφος της παγκοσμίως διάσημης Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαντόνα, η οποία ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, ότι θα καταθέσει και αυτή αγωγή κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το κατηγορητήριο. Η Μαντόνα έχει συγκρουσθεί και κατά το παρελθόν με την οικογένεια Λεπέν, έχοντας προβάλει σε γιγαντοοθόνη το 2012 φωτογραφία της σημερινής προέδρου του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, με αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπό της. Η χρηματική αποζημίωση για τέτοιες υποθέσεις, πάντως, σπανιότατα ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η σχεδιαζόμενη αγωγή του Ζαν-Μαρί Λεπέν κατά του χορευτή εμφανίζει σημαντικά προβλήματα.

Ο πρώην πρόεδρος του Μετώπου υποστηρίζει έτσι ότι η εικόνα και η λεζάντα, που τη συνοδεύει, έπληξε τα εκλογική αποτελέσματα του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές. Η «α-πολίτικη» στάση του Μπραΐμ Ζαϊμπάτ, ο οποίος απέκτησε τη φήμη του χορεύοντας στα τηλεοπτικά πλατό της γαλλικής εκδοχής της εκπομπής «Dancing with the stars», όμως, καθώς και η ενδοοικογενειακή διαμάχη στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου λίγο πριν από τις εκλογές, δεν πρόκειται να πείσουν το δικαστήριο για τη βασιμότητα των ισχυρισμών του «γερόλυκου» της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν φέρεται επίσης να ζήτησε από τον Μπραΐμ Ζαϊμπάτ να δημοσιεύσει μηνύματα συγγνώμης στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν τα μηνύματα αυτά δεν αναρτηθούν, ο πρώην πρόεδρος του Μετώπου απειλεί τον χορευτή με τη διεκδίκηση 10.000 ευρώ ημερήσιας αποζημίωσης, για κάθε ημέρα που δεν δημοσιεύει τη συγγνώμη του.

Μία τέτοια ποινή, όμως, χαρακτηρίζεται σπανιότατη από γαλλικούς νομικούς κύκλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αίτημα αυτό του Λεπέν είναι «τουλάχιστον παράδοξο». Η έκφραση συγγνώμης πρέπει άλλωστε να έχει αυθόρμητο και προσωπικό χαρακτήρα, καθώς και να αποπνέει ειλικρίνεια.

Το μόνο που θα μπορούσε να απαιτήσει ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, λένε Γάλλοι νομικοί, θα ήταν ο Μπραΐμ Ζαϊμπάτ να δημοσιεύσει την απόφαση της Δικαιοσύνης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αν και ο εναγόμενος θα μπορούσε να επικαλεστεί «τεχνικό κώλυμα», υποστηρίζοντας ότι η εικαστική αρτιότητα των προσωπικών του σελίδων δεν επιτρέπει τη δημοσίευση φωτογραφία μιας δακτυλογραφημένης δικαστικής απόφασης.

Από τη μεριά του, ο Μπραΐμ Ζαϊμπάτ θα μπορούσε να ισχυρισθεί στο δικαστήριο ότι η εικόνα και η χρήση της είχαν αποκλειστικά χιουμοριστικό χαρακτήρα και στόχο, και ουδόλως αποσκοπούσαν στη σπίλωση της προσωπικότητας του Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή