Νέες συλλήψεις για το χτύπημα στην Τουρκία

Νέες συλλήψεις για το χτύπημα στην Τουρκία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το κυνηγητό για την αναζήτηση πιθανών συνενόχων του Σαουδάραβα καμικάζι Ναμπίλ Φαντλί οδήγησε χθες σε πέντε συλλήψεις ατόμων που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Τρίτης, μεταξύ αυτών και τριών Ρώσων από τον Καύκασο, καθώς και δεκάδων υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Φαντλί εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία και υπέβαλε αίτηση ασύλου στο τμήμα αλλοδαπών Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης στις 5 Ιανουαρίου, γι’ αυτό και οι Αρχές γνώριζαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία γρήγορα ταυτίστηκαν με δάκτυλο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης.

«Το άτομο αυτό δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση, είχε εισέλθει στην Τουρκία ως απλός μετανάστης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Τώρα εξετάζουμε όλες τις επαφές του». Δεν είναι σαφές αν οι τέσσερις συλληφθέντες ταυτίζονται με τους τέσσερις ανθρώπους που συνόδευαν τον Φαντλί στις 5 Ιανουαρίου.

Η πρώτη προσαγωγή, το βράδυ της Τρίτης, αφορούσε γυναίκα από εύπορη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, της οποίας το κινητό τηλέφωνο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τον καμικάζι. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη όταν έγινε σαφές ότι είχε δηλώσει στην αστυνομία την κλοπή του τηλεφώνου.

Συνολικά 69 άτομα, Τούρκοι και ξένοι, συνελήφθησαν χθες ως ύποπτοι για σχέσεις με το ISIS στο Κιλίς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, στην Αττάλεια, στα Αδανα, στο Ικόνιο και στη Σμύρνη. Η επίθεση της Τρίτης στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης έφερε την «υπογραφή» του ISIS, αλλά ως χθες καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Γερμανοί νεκροί από την επίθεση έφθασαν τους δέκα, ενώ έξι εκ των τραυματιών παραμένουν στο νοσοκομείο. Η Τουρκάλα ξεναγός της ομάδας Γερμανών τουριστών, που συγκαταλέγεται τους τραυματίες, είπε ότι παρατήρησε τον καμικάζι να τραβάει μια περόνη και ούρλιαξε «τρέξτε», βοηθώντας κάποιους να διασωθούν. Χθες πολλές τουρκικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με εκφράσεις συλλυπητηρίων στα γερμανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή