Χ. Γεωργιάδης: Η επανένωση θα επιφέρει κέρδος και στις δύο πλευρές

Χ. Γεωργιάδης: Η επανένωση θα επιφέρει κέρδος και στις δύο πλευρές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφ' όλης της οικονομικής ύλης είναι η συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης στους FT, αναφορικά με το πώς κινούνται οι διαδικασίες από αυτή τη σκοπιά σε μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες διαφαίνεται να είναι αυτή του τραπεζικού συστήματος που ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι θυμίζει «λίγο από Άγρια Δύση. Κανείς δεν ξέρει λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα κεφάλαια, και την επίβλεψη στο τουρκοκυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, και η χρηματοδότηση από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία συμβουλευτικής υποβοήθησης ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την εκπόνηση ενός βιώσιμου μοντέλου που θα αφορά στην ενιαία Κύπρο σε μία ενδεχόμενη λύση, «ώστε να μην προκύψει κίνδυνος από προβλήματα βιωσιμότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο κ. Γεωργιάδης, ως θέμα αρχής, θεωρεί ότι η επανένωση θα επιφέρει κέρδος σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συνάμα. Για τους Ελληνοκύπριους τονίζει ότι δεν θα επωφελούνταν μόνο από την ικανότητα να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλο το νησί, αλλά θα κέρδιζαν επίσης από την απόκτηση πρόσβασης στην εγχώρια αγορά της Τουρκίας, η οποία είναι προς το παρών κλειστή προς αυτούς. «Αυτή τη στιγμή, είναι σαν να μην υπάρχουμε για την Τουρκία, και να μην υπάρχει η Τουρκία για μας», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπολόγισε ότι η Ελληνοκυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία κάνει άμεση συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία της τάξης του 7%, θα διπλασίαζε τον όγκο δραστηριοτήτων της, μέσα σε μια νύχτα, αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε ειρηνευτική συμφωνία.      

Οι φτωχότεροι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους το αυτοαποκαλούμενο «κράτος» στα βόρεια της νήσου δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα εκτός της Τουρκίας, θα ωφελείτο κατά τον ίδιο, από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά Ενισχυτικά Ταμεία. Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την κρισιμότητα του να μπορούν οι Τ/κ να απολαμβάνουν «ελεύθερης και ανεμπόδιστης ικανότητας να ενασχολούνται με εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, νόμιμα και ανοικτά, με τον έξω κόσμο».

Μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική είναι η φλέβα από τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί από το 2011 ανοικτά της Κύπρου, τονίζεται στο ρεπορτάζ. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία. «Ας αρχίσουμε με τα κυρίως γεγονότα. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε καν να εξάγουμε ελαιόλαδο στην Τουρκία, πόσο μάλλον πετρέλαιο ή φυσικό αέριο», παρατήρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή