Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία

Συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Οι βαθιές αλλαγές που έφεραν οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στην ισπανική πολιτική σκηνή αποτυπώθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, η οποία είναι αβέβαιο αν θα επιβιώσει πέραν των επόμενων μηνών. Αν η πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης, που αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, δεν καρποφορήσει, τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να συμφωνήσουν σε νέο πρωθυπουργό, αλλιώς προκηρύσσονται εκλογές.

Το ερώτημα που απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές είναι κατά πόσον η προχθεσινή συμφωνία Σοσιαλιστών-Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos για το προεδρείο της Βουλής μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Μετά τη συμφωνία αυτή, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Βάσκος Σοσιαλιστής Πάτξι Λόπες με ψήφους των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos και αποχή του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Είναι η πρώτη φορά στην ισπανική μεταπολιτευτική ιστορία που το πρώτο κόμμα δεν εκλέγει πρόεδρο της Βουλής από τις τάξεις του, κάτι που αποτυπώνει τη μετάβαση από τα προβλέψιμα μονοπάτια του δικομματισμού στην άγνωστη χώρα του τετρακομματικού πολιτικού σκηνικού.

Λύση πορτογαλικού τύπου

Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες εξακολουθούν, στις δημόσιες δηλώσεις τους, να προκρίνουν μια λύση πορτογαλικού τύπου (σοσιαλιστική κυβέρνηση με στήριξη από τα αριστερά), αλλά ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας υποστήριξε ότι στην πράξη οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη αποφασίσει να στηρίξουν κεντροδεξιά κυβέρνηση. Εξάλλου, οι Σοσιαλιστές δεν συναίνεσαν στην επιθυμία του Podemos να χωρίσει τους 69 βουλευτές του σε τέσσερις διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως είχε υποσχεθεί ο Ιγκλέσιας στις συνιστώσες που προέρχονται από διαφορετικές αυτόνομες περιοχές, εξέλιξη που απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο σύμπραξης Σοσιαλιστών-Podemos.

«Η πολιτική σε αυτή τη χώρα έχει αλλάξει, τώρα πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Σάντσες, ενώ ο επικεφαλής των Ciudananos, Αλμπέρ Ριβέρα, έκανε λόγο για «δεύτερη μεταπολίτευση». Η εικόνα της Βουλής ήταν αισθητά διαφορετική από το συνηθισμένο, κάτι που συνοψίζεται στα χαμένα βλέμματα των βετεράνων κοινοβουλευτικών συντακτών, που «δεν αναγνώριζαν κανέναν και κανείς δεν τους αναγνώριζε».

Πολλά από τα ιστορικά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων δεν επανεξελέγησαν, ενώ δύο εντελώς νέες κοινοβουλευτικές ομάδες, αποτελούμενες κυρίως από νεαρούς σε ηλικία βουλευτές (40 των Ciudadanos και 69 του Podemos) κάθισαν για πρώτη φορά στα έδρανα. Κατά την ορκωμοσία, οι βουλευτές του Podemos τροποποίησαν τον όρκο δηλώνοντας ότι ορκίζονται «να τηρούν το Σύνταγμα και να εργαστούν σκληρά για να το αλλάξουν». Η κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια μαύρη βουλευτίνα, τη Ρίτα Μποσάχο, ενώ στα έδρανα κάθισε και ο λίγων μηνών γιος της υπ’ αριθμόν 3 του κόμματος, Καρολίνα Μπεσκάνσα. Απαντώντας στα σκανδαλισμένα βλέμματα των σχολιαστών που δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες ενός βρέφους που θηλάζει, η Μπεσκάνσα θύμισε ότι η πραγματική είδηση της ημέρας ήταν η συμφωνία κορυφής για τη σύσταση του προεδρείου της Βουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή