Ο Θεός θα σταματήσει να σώζει τη βασίλισσα

Ο Θεός θα σταματήσει να σώζει τη βασίλισσα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την υιοθέτηση νέου εθνικού ύμνου για την Αγγλία, για να αντικαταστήσει το φημισμένο «Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα», που θα παραμείνει ωστόσο ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν χθες τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης, Τόμπι Πέρκινς, η Αγγλία πρέπει να αποκτήσει τον δικό της ύμνο.

Το 2010 και το 2014, οι Αγγλοι αθλητές στους αγώνες της Συνομοσπονδίας έψαλαν εναλλακτικό εθνικό ύμνο με τίτλο «Ιερουσαλήμ», βασισμένο σε ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ, ενώ σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι το ποίημα αυτό πρέπει να αποτελέσει τον νέο εθνικό ύμνο.

Το «Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα», όμως, θα συνεχίσει να ψάλλεται σε εμφανίσεις των εθνικών ομάδων του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εξακολουθήσει έτσι να αποτελεί συνδετικό κρίκο της Αγγλίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλλία.

Η Βουλή αναμένεται τώρα να προχωρήσει σε δεύτερη ψηφοφορία πάνω στο θέμα, στις 4 Μαρτίου. Εάν το μέτρο εγκριθεί εκ νέου, το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της χώρας θα κληθεί να διοργανώσει διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την επιλογή νέου ύμνου. Ο κ. Πέρκινς πρότεινε μάλιστα τη διεξαγωγή διαγωνισμού, ανάλογου με τις εκπομπές τραγουδιού «ριάλιτι» της τηλεόρασης, για την επιλογή του νέου ύμνου.

Η οργάνωση «Αγγλία στην καρδιά μου», που υποστηρίζει την υιοθέτηση του ποιήματος του Μπλέικ «Ιερουσαλήμ», διέθεσε χθες φορτηγό το οποίο εκινείτο περιμετρικά του κτιρίου της Βουλής των Κοινοτήτων, παίζοντας το «Ιερουσαλήμ» σε αναρτημένα στην οροφή του μεγάφωνα.

«Σε αντίθεση με τον σημερινό ύμνο, το ποίημα “Ιερουσαλήμ” μνημονεύει την Αγγλία. Οσοι διαμαρτύρονται ότι ο τίτλος του αναφέρεται σε πόλη της Μέσης Ανατολής αποδεικνύουν την άγνοιά τους, καθώς η Ιερουσαλήμ του Μπλέικ αποτελεί μεταφορά για έναν καλύτερο κόσμο», λέει ο Γκάρεθ Γιανγκ, μέλος της οργάνωσης «Υμνος για την Αγγλία».

Υπέρ του «Ιερουσαλήμ»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι θα επέλεγε χωρίς αμφιβολία το ποίημα «Ιερουσαλήμ» ως τον νέο ύμνο της Αγγλίας. Η ομάδα κρίκετ της Αγγλίας χρησιμοποιεί εδώ και μία δεκαετία το «Ιερουσαλήμ» ως τον ανεπίσημο ύμνο της, παρότι οι παίκτες της ψάλλουν ενίοτε και το «Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα» πριν από ορισμένους αγώνες.

Στις σφυγμομετρήσεις, πίσω από το «Ιερουσαλήμ» έρχεται το «Γη της ελπίδας και της δόξας», ύμνος τον οποίο έψαλλαν οι Αγγλοι αθλητές στους Αγώνες της Συνομοσπονδίας πριν από το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή