Ουκρανία: Δημιουργία διεθνούς μηχανισμού για να ανακτήσει την Κριμαία επιθυμεί ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Δημιουργία διεθνούς μηχανισμού για να ανακτήσει την Κριμαία επιθυμεί ο Ποροσένκο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία φιλοδοξεί ότι εντός του έτους θα ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών περιοχών της και επιθυμεί τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού, στον οποίο θα μετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, ώστε να πάρει πίσω τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

"Το 2016 η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ", όπου έχουν σκοτωθεί 9.000 άνθρωποι στις συγκρούσεις των δύο τελευταίων ετών, είπε ο Ποροσένκο, υποσχόμενος όμως ότι θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά πολιτικά και διπλωματικά μέσα για να πετύχει τον στόχο του.

Όσον αφορά την Κριμαία, το Κίεβο σκοπεύει "να προτείνει τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού ώστε να τερματιστεί η κατοχή της χερσονήσου", όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοινώνοντας τις προτεραιότητές του για το τρέχον έτος.

Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι θα επιθυμούσε να συμμετάσχουν στον μηχανισμό αυτό "οι εταίροι μας της ΕΕ και των ΗΠΑ και ίσως οι χώρες που έχουν υπογράψει το μνημόνιο της Βουδαπέστης", δηλαδή η Ρωσία και η Βρετανία οι οποίες, μαζί με τις ΗΠΑ, αναγορεύτηκαν εγγυήτριες της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας το 1994.

Το Κϊεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές, φιλορώσους αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στις ζώνες των συγκρούσεων. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, όμως ο ρόλος της στην ουκρανική κρίση της στοίχισε βαριές οικονομικές κυρώσεις και τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεών της με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή