ΠΓΔΜ: Παραίτηση Ν. Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Παραίτηση Ν. Γκρούεφσκι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νικόλα Γκρούεφσκι, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διατηρήσει εν ζωή τη συμφωνία, με στόχο την αποκλιμάκωση της σοβούσας εδώ και μήνες πολιτικής κρίσης.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών μετά την αποκάλυψη σκανδάλου υποκλοπών περισσοτέρων των 20.000 πολιτών της ΠΓΔΜ, ανέφερε στη χθεσινή του επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο της Βουλής ότι η απόφασή του είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με την Ε.Ε. για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, που μεσολάβησε τον Ιούνιο για την υπογραφή της συμφωνίας, έφθασε χθες στα Σκόπια, εν μέσω ανησυχιών πως η αντιπολίτευση μπορεί να επιδιώξει την αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών. Αν και οι εκλογές είναι άτυπα προγραμματισμένες για τις 24 Απριλίου, η διεξαγωγή τους δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιανόφσκι, δήλωσε χθες ότι θα αναμείνει την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του κ. Χαν και των πολιτικών αρχηγών προτού θέσει την παραίτηση Γκρούεφσκι υπ’ όψιν του οργάνου. Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE διόρισε χθες υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον σύμμαχο του Γκρούεφσκι και γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμίλ Ντιμίτριεφ, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που βρίσκεται σχεδόν μία δεκαετία στην εξουσία, αντιμετώπισε πέρυσι καταιγισμό κατηγοριών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παράνομων υποκλοπών, καθώς και εξαιτίας καταγγελιών εναντίον της για εκλογική νοθεία και διορισμό κομματικών στελεχών σε δημόσιες θέσεις.

Σκάνδαλο υποκλοπών

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση είχε δημοσιοποιήσει μεγάλο αριθμό μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, που είχαν υποκλαπεί κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τις υποκλοπές, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «σκευωρία με στόχο την ανατροπή του».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν επρόκειτο χθες να συναντηθεί διαδοχικά με τον Γκρούεφσκι και με τον επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, προτού προεδρεύσει κοινής σύσκεψης όλων των πολιτικών αρχηγών.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως πολλά εδάφια της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως η ενδελεχής έρευνα και εξακρίβωση των εκλογικών καταλόγων, καθώς και η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των μέσων ενημέρωσης με στόχο τον περιορισμό της κυβερνητικής επιρροής πάνω τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιμονή του Γκρούεφσκι για διεξαγωγή εκλογών εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος αποδεικνύει την πεποίθησή του για νέα νίκη του VMRO-DPMNE.

Οι επικριτές του Σκοπιανού πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνησή του υπήρξε αυταρχική και αναποτελεσματική. Την ίδια ώρα, η τακτική του να εκμεταλλεύεται την εθνικιστική ρητορική αποτέλεσε προσπάθεια να αποκρύψει την πλήρη έλλειψη προόδου στο θέμα της εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εν μέρει εξαιτίας της απροθυμίας του Γκρούεφσκι να προωθήσει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Αθήνα για το ακανθώδες θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η σκοπιανή κυβέρνηση απορρίπτει, όμως, τις επικρίσεις αυτές, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Αθήνας αδικαιολόγητη και εκδικητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή