«Μονομαχία» Τραμπ – Κρουζ έδειξε το ντιμπέιτ

«Μονομαχία» Τραμπ – Κρουζ έδειξε το ντιμπέιτ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΡΕΙΟ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ. Τη συνεχιζόμενη αδυναμία των πιο μετριοπαθών υποψηφίων να αντιπαρατεθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τεντ Κρουζ κατέδειξε το ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που διεξήχθη την Πέμπτη στη Νότια Καρολίνα. Τίποτε από όσα ειπώθηκαν στο ντιμπέιτ δεν φάνηκε ικανό να πλήξει το προβάδισμα του Τραμπ, ενώ ο Κρουζ αντιμετώπισε ερωτήματα ως προς τον τόπο γέννησής του.

«Βυθίζονται βαθύτερα στο χαντάκι που σκάβουν», είπε για τους μετριοπαθείς υποψηφίους ο πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Νιου Χαμσάιρ, Φέργκους Κάλεν. Ως πολιτεία της προοδευτικής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικής ακτής, το Νιου Χαμσάιρ, που ψηφίζει στις 7 Φεβρουαρίου, θα ήταν το ιδανικό πεδίο ανάδειξης κεντρώου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ. Ομως δεν αποκλείεται ο Τραμπ να κερδίσει και αυτή την πολιτεία. «Είναι απολύτως πιθανό οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι να είναι ο Τραμπ και ο Κρουζ, κάτι που θα μου προξενήσει απόγνωση», είπε ο Κάλεν.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κρουζ διαγκωνίζονται για τις ψήφους του κινήματος Tea Party, που μεταξύ άλλων υποστηρίζει τη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού στο ελάχιστο, τη δραστική μείωση της φορολογίας και την ύψωση προστατευτικών φραγμών απέναντι στο διεθνές εμπόριο. «Μερικά από τα πράγματα που ακούγονται στη ρεπουμπλικανική κούρσα για το χρίσμα είναι πολύ σοβαρά, ώς και ολίγον τρομακτικά», επισήμανε ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τόμας Ντόνοχιου. Το Επιμελητήριο είναι ίσως το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι στις ΗΠΑ. «Υπάρχουν φωνές, μερικές φορές πολύ δυνατές, που θέλουν να περιφράξουμε την Αμερική αποκλείοντας τα ταλέντα και το εμπόριο και που επιτίθενται σε ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων με βάση όχι τη συμπεριφορά τους αλλά την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους», είπε ο Ντόνοχιου. «Αυτό είναι ηθικά εσφαλμένο και πολιτικά ηλίθιο».

Ως προς τις προκριματικές εκλογές, η παρατήρηση του Ντόνοχιου δεν ισχύει, αφού η παρότρυνση του Τραμπ να αποκλειστούν οι μουσουλμάνοι από τις ΗΠΑ έχει γίνει ευμενώς δεκτή από τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που δίνει τον τόνο στις προκριματικές εκλογές. Ομως, ως προς τον γενικό πληθυσμό, η γεμάτη μίσος ρητορική του Τραμπ δεν φαίνεται ικανή να κερδίσει εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ θα έχανε αν βρισκόταν αντιμέτωπος με τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ η ήττα του θα ήταν ακόμη πιο συντριπτική εάν βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Μπέρνι Σάντερς.

Στο ντιμπέιτ της Πέμπτης, ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ στράφηκε εναντίον του αντιπάλου του για το χρίσμα, Τεντ Κρουζ, με το αγαπημένο του επιχείρημα, ότι δεν δικαιούται να γίνει πρόεδρος γιατί δεν είναι επαρκώς Αμερικανός. Ο Κρουζ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα λόγω της μητέρας του και όχι λόγω του τόπου γέννησής του, αφού γεννήθηκε στον Καναδά και ο πατέρας του είναι Κουβανός.

Φιλοπόλεμος πατριωτισμός

Αγωνιζόμενοι να πλειοδοτήσουν σε φιλοπόλεμο πατριωτισμό ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού του δικτύου Fox, οι υποψήφιοι στράφηκαν εναντίον του Ιράν για το περιστατικό της σύλληψης του πληρώματος των αμερικανικών σκαφών, που επιλύθηκε αστραπιαία χάρη στη συνεννόηση των ΥΠΕΞ Κέρι και Ζαρίφ. «Οποια χώρα κάνει Αμερικανούς ενστόλους να γονατίσουν θα νιώσει στο έπακρο τη δύναμη και την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο Κρουζ, ενώ ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, μίλησε για «δικτατορίσκους που παίρνουν τα πλοία μας». Κανένας από τους υποψηφίους δεν ανέφερε ότι για το επεισόδιο ευθύνονται οι ίδιοι οι Αμερικανοί ναύτες, που εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν, και ότι στις περιπτώσεις αυτές ο αφοπλισμός των ξένων πληρωμάτων είναι μια ήπια αντίδραση. Η δήλωση του Κρουζ ότι θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εξαιτίας του περιστατικού αυτού, δύσκολα χαρακτηρίζεται προάγγελος ψύχραιμης εξωτερικής πολιτικής. Στον τομέα των εμπορικών σχέσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ντελικάτη πιρουέτα, διαψεύδοντας ότι είχε ζητήσει μέσω των «Νιου Γιορκ Τάιμς» επιβολή δασμών «έως και 45%» στα κινεζικά αγαθά. Τα σχόλιά του είναι καταγεγραμμένα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να πλάθει κάθε φορά τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή