Ο Σάντερς, εφιάλτης της Κλίντον

Ο Σάντερς, εφιάλτης της Κλίντον

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο άγνωστος στο ευρύ κοινό σοσιαλιστής γερουσιαστής από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, τολμούσε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στην «αυτονόητη» υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, υπέθετε ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν μόλις οι Αμερικανοί έρθουν σε επαφή με το μήνυμά του. Η υπόθεσή του ήταν σωστή. Δύο εβδομάδες πριν από τις πρώτες προκριματικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 1η Φεβρουαρίου στην Αϊόβα, η δυναμική της «πολιτικής επανάστασης» που πρεσβεύει ο Σάντερς έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για το επιτελείο της Κλίντον.

Στην Αϊόβα η ψαλίδα κλείνει δραματικά, στο Νιου Χαμσάιρ, τη δεύτερη πολιτεία που ψηφίζει, προηγείται ο Σάντερς, ενώ και στις δύο πολιτείες η χρηματοδοτούμενη από πάμπολλες μικρές δωρεές εκστρατεία του γερουσιαστή έχει εξαπολύσει ακόμη μεγαλύτερο ορυμαγδό τηλεοπτικών διαφημίσεων απ’ ό,τι η βασισμένη σε λιγότερους εύπορους χορηγούς εκστρατεία της Κλίντον.

Επιπλέον, ο Σάντερς εξασφάλισε την υποστήριξη της προοδευτικής οργάνωσης moveon.org, η οποία διαθέτει 73.000 μέλη μόνο στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ, τροφοδοτώντας με ακόμη περισσότερο νέο αίμα την εκστρατεία βάσης που σήκωσε στους ώμους τον Σάντερς τους πρώτους δύσκολους μήνες.

Ηταν οι μήνες κατά τους οποίους η Κλίντον δεν ανέφερε καν το όνομα του Σάντερς, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι έχει αντίπαλο, οι μήνες κατά τους οποίους τα δελτία ειδήσεων αφιέρωναν 20 φορές λιγότερο χρόνο στον Σάντερς απ’ ό,τι στον Ντόναλντ Τραμπ και οι μήνες των ντιμπέιτ που δεν έγιναν. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστηρίζει σθεναρά την Κλίντον, αποφάσισε ότι σε αυτές τις εκλογές θα διεξαχθούν όλα κι όλα έξι ντιμπέιτ μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων, αντί των 26 που είχαν γίνει το 2008, οπότε η Κλίντον είχε χάσει το χρίσμα από τον επίσης άγνωστο αρχικά Μπαράκ Ομπάμα.

Η ολόψυχη στήριξη του κατεστημένου των Δημοκρατικών προς την Κλίντον σημαίνει ότι η πρώην ΥΠΕΞ και πρώην Πρώτη Κυρία έχει με το μέρος της τη συντριπτική πλειοψηφία των super delegates, των αντιπροσώπων εκείνων που δεν θα προκύψουν από τις προκριματικές εκλογές, αλλά θα μετάσχουν στο συνέδριο λόγω της ιδιότητάς τους ως βουλευτών, γερουσιαστών ή κυβερνητών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποστήριξη αυτή είναι σημαντικό επικοινωνιακό ατού για την Κλίντον, αλλά δεν θα τη διασώσει αν στις προκριματικές αρχίσει να χάνει τη μία πολιτεία μετά την άλλη.

Η νευρικότητα μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο κινδυνεύει να κάνει τα πράγματα χειρότερα για την Κλίντον, η οποία αυτή την εβδομάδα επιστράτευσε την κόρη της Τσέλσι, για να εξαπολύσει κατωτάτου επιπέδου επίθεση στην πρόταση του Σάντερς για δημόσιο σύστημα υγείας. «Με όλο τον θαυμασμό για την Τσέλσι Κλίντον», απάντησε ο Σάντερς, «δεν έχει διαβάσει την πρότασή μας». Το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσουν όσοι τη διαβάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή