Εναρξη έρευνας από Ε. Ε. για τις μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας

Εναρξη έρευνας από Ε. Ε. για τις μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Νέα νομοθετικά μέτρα για την αστυνομική παρακολούθηση υιοθέτησε το πολωνικό Κοινοβούλιο, διευρύνοντας το πεδίο δράσης της, αλλά θέτοντάς την ταυτόχρονα υπό αυστηρότερο δικαστικό έλεγχο. Πρόκειται για μία ακόμη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη. Κάποιες επιλογές της νέας πολωνικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τριβές με την Ε.Ε., η οποία έχει ήδη εκκινήσει διαδικασία έρευνας για να διαπιστώσει εάν προσβάλλεται η αρχή του κράτους δικαίου. Την Παρασκευή, το πολωνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Αναμένεται η έγκριση από τη Γερουσία και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η Ε.Ε. έδωσε εντολή την Τετάρτη, με επίσημη ανακοίνωση του αντιπροέδρου Τίμερμανς, για την έναρξη έρευνας, ώστε οι Ευρωπαίοι πραγματογνώμονες να αποφανθούν εάν τα δημοκρατικά πρότυπα προσβάλλονται από τις κινήσεις της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία παίρνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού σώματος.

Η Ε.Ε. δημιούργησε τον μηχανισμό ελέγχου το 2014, με στόχο τη διαφύλαξη των θεμελιωδών αξιών της σε περιπτώσεις που παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία των κρατικών θεσμών και μηχανισμών των κρατών-μελών. Πρόκειται για μία διαδικασία με τρία στάδια. Η Επιτροπή πραγματοποιεί αξιολόγηση της κατάστασης και εκδίδει μία έκθεση με προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση των μηχανισμών μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο δήλωσε ότι θα υπερασπισθεί την Πολωνία στην επόμενη δημόσια συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι θα εκπροσωπήσει ολόκληρη την κοινωνία και τη Βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή