Ανακοινώθηκε η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Ανακοινώθηκε η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν το Σάββατο στη Βιέννη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Υπέγραψε την άρση ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το βράδυ του Σαββάτου εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν «αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα», αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν εκφράζοντας την ελπίδα «η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών είχε προαναγγείλει την άρση των κυρώσεων, αφού σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα πυρηνικά μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

«Το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν (από τη συμφωνία του Ιουλίου) προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. «Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη», ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

Την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας χαιρέτισε και η Ελλάδα. Η έκθεσή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την εφαρμογή, εκ μέρους του Ιράν, όλων των δεσμεύσεών του, ανοίγει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων. Η Ελλάδα συγχαίρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θετική αυτή εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Καλωσορίζοντας την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, τόνισε πως η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή», σημείωσε ο Χάμοντ με ανακοίνωση του. «Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι όσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο που κατορθώσαμε να φθάσουμε σήμερα», τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει», τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Αρση κυρώσεων σε επιχειρηματικούς τομείς

Παράλληλα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο. Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Τέσσερις αμερικανοί απελευθερώθηκαν το Σάββατο από το Ιράν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκμάτ είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα και αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τεχεράνη, ενώ ο τέταρτος άνδρας δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Παράλληλα η υπηρεσία στην αγγλική γλώσσα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν ελεύθερους 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στις ΗΠΑ βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν,κάτι που επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του απέμεινε χάρη σε επτά Ιρανούς, έξι από τους οποίους έχουν διπλή, αμερικανο-ιρανική, υπηκοότητα και οι οποίοι είτε είχαν καταδικαστεί είτε αντιμετώπιζαν δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν και θα αφαιρεθούν από τις λίστες της Interpol, πρόσθεσε το IRNA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρώντας το παραπάνω ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και τις κατηγορίες εναντίον 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε πως τα αιτήματα έκδοσης δεν ήταν πιθανό να έχουν επιτυχία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανταλλαγή αυτή ήταν ενορχηστρωμένη έτσι ώστε να συμπέσει με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την άρση των πυρηνικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο. 

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή