Οταν ο Ερντογάν βάλλει εναντίον του Νόαμ Τσόμσκι

Οταν ο Ερντογάν βάλλει εναντίον του Νόαμ Τσόμσκι

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριστερός Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγόρησε για άγνοια και συμπάθεια προς τους τρομοκράτες. Λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επέκρινε σφόδρα τον Τσόμσκι και τους «λεγόμενους διανοουμένους» που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την Τουρκία να άρει την πολιορκία κουρδικών πόλεων και χωριών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Αγκυρα, ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τσόμσκι να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο Τσόμσκι όμως δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση. «Αν αποφασίσω να πάω στην Τουρκία δεν θα είναι ύστερα από δική του πρόσκληση, αλλά όπως έχω κάνει συχνά στο παρελθόν, θα είναι ύστερα από πρόσκληση τολμηρών αντιφρονούντων, μεταξύ αυτών και Κούρδων, οι οποίοι δέχονται σφοδρές επιθέσεις εδώ και χρόνια», ανέφερε ο Τσόμσκι σε email προς τον Guardian. Ο Τσόμσκι υποστήριξε, επίσης, ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας.

Στην ανοικτή επιστολή προς τον Ερντογάν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, ο Τσόμσκι και εκατοντάδες άλλοι κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι πολεμάει τον λαό του. «Η ευθύνη για την παρούσα κρίση στη χώρα ανήκει αποκλειστικά στον Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τους Κούρδους, είτε πρόκειται για το HDP (το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα που κέρδισε 81 έδρες στη Βουλή) είτε για το ΡΚΚ (το αυτονομιστικό Κόμμα Κούρδων Εργατών) ή για το PYD στη Συρία ως εμπόδια στα σχέδια απόδοσης κεντρικού ρόλου στην τουρκική προεδρία», αναφέρει η επιστολή, η οποία συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από τον νέο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Πολιορκώντας κοινότητες στα νοτιοανατολικά, η Τουρκία κηρύσσει ουσιαστικά πόλεμο στον λαό της. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον της χώρας. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αλλαγή πορείας, ακόμη και τώρα, ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία. Αυτή η πρόσφατη κρίση είναι κατασκευασμένη και απολύτως αχρείαστη. Δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο διχαστικός είναι ο Ερντογάν». 

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε: «Ο πρέσβης μας στις ΗΠΑ ας καλέσει τον Τσόμσκι, ο οποίος έχει κάνει δηλώσεις για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ας τον φιλοξενήσουμε στην περιοχή».

«Είμαστε έτοιμοι να του πούμε τι συμβαίνει στα νοτιοανατολικά», υπογράμμισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των Κούρδων εθνικιστών του ΡΚΚ. «Πρέπει να δουν με τα μάτια τους αν το πρόβλημα είναι κάποια παραβίαση από την πλευρά του κράτους ή αν είναι η ομηρία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μας από την τρομοκρατική οργάνωση». Επίσης, κατηγόρησε τον Τσόμσκι και τους άλλους υπογράφοντες ότι επιδεικνύουν «αποικιοκρατική νοοτροπία». «Εσείς οι αποκαλούμενοι διανοούμενοι δεν είστε φωτισμένοι, βρίσκεστε στο σκοτάδι. Δεν έχετε καμία σχέση με διανοουμένους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε απευθείας μετάδοση

Η ομιλία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Στη ζωντανή μετάδοση του Αλ Τζαζίρα, τα λόγια του Ερντογάν μεταφράστηκαν ως εξής: «Εχω ένα μήνυμα γι’ αυτούς τους ακαδημαϊκούς. Το να βάζετε απλώς την υπογραφή σας σε ένα σκέτο κομμάτι χαρτί, δεν λέει τίποτα. Ελάτε στην Τουρκία. Ο Τσόμσκι μπορεί να δει τι γίνεται στην Τουρκία με τα δικά του μάτια, όχι μέσα από τα μάτια της πέμπτης φάλαγγας. Ας έρθουν αυτοί οι ακαδημαϊκοί στην Τουρκία. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τους δείξουμε την πραγματική εικόνα».

Στο email του προς τον Guardian, ο Τσόμσκι κατηγόρησε τον Ερντογάν για υποκρισία. «Η Τουρκία κατήγγειλε (για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη) το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ο Ερντογάν βοηθάει με πολλούς τρόπους, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο ελάχιστα διαφέρει. Μετά, εξαπολύει μύδρους εναντίον όσων καταγγέλλουν τα εγκλήματα που διαπράττει εις βάρος των Κούρδων – οι οποίοι τυχαίνει να είναι η κύρια δύναμη στο έδαφος που αντιστέκεται στο ISIS τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Χρειάζεται να σχολιάσω κάτι περαιτέρω;» έγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή