Διχασμένη η κοινωνία στη Γερμανία

Διχασμένη η κοινωνία στη Γερμανία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 500 σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη διάρκεια μαζικής εορταστικής εκδήλωσης καταγγέλθηκαν στις αρχές. Λιγότεροι από 20 ύποπτοι, κυρίως «βορειοαφρικανικής καταγωγής», συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Δέκα χιλιάδες ευρώ αμοιβή προσφέρει η εισαγγελία της Κολωνίας σε όποιον αυτόπτη μάρτυρα προσέλθει και δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό των δραστών. Τριακόσιες πενήντα ώρες από κάμερες ασφαλείας πρέπει να παρακολουθήσει η τοπική αστυνομία για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητά τους. Περίπου 200 μασκοφόροι ακροδεξιοί χούλιγκαν, κρατώντας πλακάτ με ρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επιδρομές στην πόλη της Λειψίας, πετώντας κροτίδες, σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας φθορές σε κτίρια. Τουλάχιστον δύο ρατσιστικά εξώφυλλα, με μαύρα χέρια πάνω σε λευκή γυναικεία σάρκα, είδαν το φως της δημοσιότητας από mainstream γερμανικά έντυπα (περιοδικό Φόκους και εφημερίδα Ζιντντόιτσε), ενώ το Σαρλί Εμπντό περίπου υπονόησε με χυδαίο σκίτσο του ότι αν δεν είχε πνιγεί στις ακτές του Αιγαίου ο μικρός Αϊλάν -σύμβολο της προσφυγικής κρίσης- θα κυνηγούσε Γερμανίδες για να τους επιτεθεί σεξουαλικά. Δύο ποσοστιαίες μονάδες έχει χάσει το κυβερνών κόμμα τις πρώτες δυο εβδομάδες του 2016. Τέλος, το 11,5% έχει φτάσει η δημοτικότητα της ξενοφοβικής ακροδεξιάς «Εναλλακτικής της Γερμανίας» (AFD), καθώς αναβιώνουν τα ισλαμοφοβικά κινήματα στη Δρέσδη και στη Λειψία.

Αυτή είναι η σύνθετη αριθμητική, που διαμορφώνουν για την καγκελάριο της Γερμανίας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μετά το κύμα σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών στην Κολωνία, που προκάλεσαν σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη. Η -σε γενικές γραμμές αποτελεσματική-προσπάθεια ταύτισης προσφύγων και δραστών από ακροδεξιά στοιχεία έχει διχάσει την κοινωνία, που ταλανίζεται ανάμεσα στα αρχικά συναισθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, όπως τα δίδαξε η ίδια η Αγκελα Μέρκελ και την προάσπιση του δυτικού τρόπου ζωής, των ευρωπαϊκών ιδεωδών και πάνω από όλα του σεβασμού των γυναικών.

«Αυτό που κομίζει μια νέα ποιότητα ρατσισμού στη δημόσια συζήτηση, ακόμη και σε κύκλους διανοουμένων, είναι ο τρόπος, με τον οποίο συνδέεται το ισλάμ με τη βία κατά των γυναικών» λέει στην «Κ» κάτοικος της πόλης, ο οποίος δηλώνει αγανακτισμένος για το γεγονός πως τα τοπικά ΜΜΕ ελάχιστα ασχολήθηκαν με τις επιδρομές νεοναζιστών στη συνοικία Κόλβιτς της Κολωνίας. «Τέτοιου είδους ενέργειες έχει να ζήσει η χώρα από τη δεκαετία του 1930» προσθέτει εμφανώς αηδιασμένος. Παράλληλα με τη γιγάντωση φαιών φαινομένων, ο τρόμος απλώνεται στο σύνολο του πληθυσμού, αφού αυξάνεται η ζήτηση για όπλα συναγερμού και σπρέι αυτοάμυνας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο αριθμό αιτημάτων για χορήγηση αδειών οπλοφορίας» ανέφεραν μέσω του Facebook οι αστυνομικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αμυντικά όπλα «συναγερμού».

Πιέσεις εντός και εκτός

«Από τις αρχές του έτους έχουμε πουλήσει διπλάσιο αριθμό σπρέι σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ οι πωλήσεις αμυντικών όπλων αερίου έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο περίπου» είπε ένας οπλοπώλης από την κοινότητα Νότις, στα βόρεια της Κολωνίας, στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Rheinische Post, μια είδηση που αναπαρήχθη από το ΑΠΕ.

Η Μέρκελ αισθάνεται την πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό: Ο Πέτερ Ντράιερ, περιφερειακός σύμβουλος στη Βαυαρία, ναύλωσε λεωφορείο κι έστειλε 31 πρόσφυγες, που έχουν λάβει άσυλο, στην καγκελαρία στο Βερολίνο, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει την αδυναμία της περιοχής του να φιλοξενήσει άλλους μετανάστες. Ο Ρος Ντάουτχατ, αρθρογράφος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έγραψε αυτήν την εβδομάδα: «Η Αγκελα Μέρκελ πρέπει να φύγει». Στελέχη του κόμματός της που την αποθέωναν τον Νοέμβριο, ζητούν τώρα άμεση αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό. Φιλοδοξούν μάλιστα να θέσουν το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων σε ψηφοφορία στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος εξαρχής διεκδικούσε πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων, εμφανίζεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Ευρισκόμενη σε αυτόν τον κλοιό πιέσεων, η καγκελάριος προανήγγειλε ότι θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των προσφύγων φέτος, «γιατί πρέπει να τους ενσωματώσουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα έχουν αρχίσει οι επαναπροωθήσεις προς την Αυστρία και προετοιμάζεται αυστηρό νομικό πλαίσιο για ταχείες απελάσεις όσων διαπράττουν εγκλήματα στη Γερμανία.

Θα σημάνει η προσφυγική κρίση το τέλος της καγκελαρίου; Αυτό που δεν κατάφεραν η κρίση του Ευρώ και η αμφισβήτηση της γερμανικής εμμονής στη λιτότητα, θα το πετύχει πλέον η προοδευτική, ανθρωπιστική προσέγγιση της Μέρκελ έναντι των μαζικών μεταναστευτικών ροών; Οι Κασσάνδρες εμφανίζονται πεπεισμένες, αλλά όσοι γνωρίζουν τη θρυλική ανθεκτικότητά της προτείνουν να αναβληθούν επ’ αόριστον οι άστοχοι και βιαστικοί πολιτικοί επικήδειοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή