ΚΟΣΜΟΣ

Σε καλή ψυχολογική κατάσταση ο δημοσιογράφος που απελευθερώθηκε από το Ιράν

se-kali-psychologiki-katastasi-o-dimosiografos-poy-apeleytherothike-apo-to-iran-2118611

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, που αφέθηκε ελεύθερος από το Ιράν το Σάββατο μετά από κράτηση πάνω από ενάμιση χρόνο, είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, είπε η εφημερίδα χθες.

Ο Ρεζαϊάν και άλλοι δύο ιρανο-αμερικανοί που αναχώρησαν από την Τεχεράνη στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, έφθασαν στη Γερμανία σήμερα. Ο Ρεζαϊάν, 39 ετών, διευθυντή του γραφείου της Post στην Τεχεράνη, συνελήφθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο του 2014 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, τις οποίες η εφημερίδα είχε απορρίψει ως "παράλογες".

Σε δήλωση μετά την απελευθέρωσή του Ρεζαϊάν, ο εκδότης της Washington Post Φρέντερικ Ράιαν είπε, "Νιώθουμε ανακούφιση που αυτός ο εφιάλτης των 545 ημερών για τον Τζέισον και την οικογένειά του τελείωσε επιτέλους".

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ με τον διευθυντή σύνταξης Μάρτιν Μπάρτον και τον συντάκτη των διεθνών ειδήσεων Ντάγκλας Τζελ, ο Ρεζαϊάν ευχαρίστησε την εφημερίδα για την σθεναρή και ακλόνητη υποστήριξή της όσο ήταν φυλακισμένος.

Σε εσωτερική ανακοίνωση στο προσωπικό που δόθηκε από την εφημερίδα στη δημοσιότητα, η Post είπε, "Όταν ερωτήθηκε πώς ένιωθε, είπε, "Νιώθω πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από 48 ώρες"," και σημείωσε ότι ο νους του ήταν διαυγής. "Βρήκε διέξοδο στη λογοτεχνία που του επιτρεπόταν να διαβάσει, και σήμερα διαβάζει με ενθουσιασμό ό,τι θέλει", πρόσθεσε στο σημείωμά της η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρεζαϊάν ήταν η φυλάκιση στην απομόνωση.

"Ο Τζέισον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να μας δει και τους δύο αύριο αυτοπροσώπως, και ανυπομονεί να τους δει όλους στην Post πολύ σύντομα", είπε η εφημερίδα, ενώ μετέφερε την δήλωσή του, "Απ' ό,τι ακούω, θα υπάρξει μεγάλη γιορτή".