Διαξιφισμοί Σάντερς – Κλίντον

Διαξιφισμοί Σάντερς – Κλίντον

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΑΡΛΣΤΟΝ. Στην επίθεση πέρασε την Κυριακή ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, εναντίον της Χίλαρι Κλίντον στην τέταρτη συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων, στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας. Εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υποψήφιο εκτός κομματικών μηχανισμών, έτοιμο να κηρύξει «πολιτική επανάσταση», ο Σάντερς επετέθη κατά της κ. Κλίντον, κατηγορώντας την για στενές σχέσεις με την Γουόλ Στριτ και για προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων.

Από τη μεριά της, η κ. Κλίντον αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των θέσεων του κ. Σάντερς για νομοθετική μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, υπενθυμίζοντας στους τηλεθεατές ότι ο Σάντερς αρνήθηκε να νομοθετήσει υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής ως γερουσιαστής του Βερμόντ.

Αντικατοπτρίζοντας τη ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας του Σάντερς στις σφυγμομετρήσεις, οι δύο κύριοι αντίπαλοι αντιπαρατέθηκαν με ανανεωμένο πάθος, στην τελευταία τους τηλεμαχία, πριν από τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα την 1η Φεβρουαρίου. «Δεν αμείβομαι από μεγάλες τράπεζες. Δεν εξασφαλίζω χρήματα για τις ομιλίες μου από την Goldman Sachs. Δεν μπορώ να εμπιστευθώ ανθρώπους που πληρώνονται από τη Γουόλ Στριτ», είπε ο Σάντερς.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ υπογράμμισε ότι στο Νιου Χαμσάιρ, τόπο μιας ακόμη κρίσιμης προκριματικής εκλογικής αναμέτρησης, οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να προηγείται της Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας την πεποίθησή του ότι μπορεί να διευρύνει ακόμη την εκλογική του βάση, ώστε αυτή να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.

«Οταν εγκαινίαζα την προεκλογική μου εκστρατεία, η κ. Κλίντον προηγείτο κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες», είπε ο Σάντερς.

Αίσθηση προκάλεσε το σαφώς πιο αιχμηρό ύφος του Σάντερς, σε σχέση με προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με τον γερουσιαστή να προβαίνει σε μορφασμούς και να κουνά επιτιμητικά το κεφάλι, κατά τη διάρκεια των απαντήσεων της κ. Κλίντον.

Ο ρόλος του Μ. Ομάλεϊ

Παρότι ο τρίτος συμμετέχων στο ντιμπέιτ, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ομάλεϊ, που υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, διαδραμάτισε ρόλο κομπάρσου, επέκρινε και αυτός τους δεσμούς της κ. Κλίντον με το χρηματιστηριακό κεφάλαιο.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προέδρου Ομπάμα, υπενθυμίζοντας στους ακροατές ότι ο Μπέρνι Σάντερς ψήφισε το 2000 υπέρ της απορρύθμισης των χρηματιστηριακών αγορών, ευνοώντας την οικονομική κατάρρευση του 2008.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης του Σάντερς, η κ. Κλίντον αμφισβήτησε τη βιωσιμότητά του, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πλήξει την πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα για παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης στους Αμερικανούς.

Το ντιμπέιτ διεξήχθη στον ίδιο δρόμο με την εκκλησία όπου ακροδεξιός λευκός εκτέλεσε εννέα Αφροαμερικανούς πιστούς τον Ιούνιο. Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στο περιστατικό, κατηγορώντας παράλληλα τον Σάντερς για χαλαρή στάση απέναντι στην οπλοκατοχή.

Παρότι η Χίλαρι Κλίντον επαίνεσε τον Σάντερς για την απόφασή του, μία ημέρα νωρίτερα, να στηρίξει νομοσχέδιο που αίρει μέρος της ασυλίας των κατασκευαστών όπλων από αγωγές, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ έχει συστηματικά ψηφίσει υπέρ του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, στηρίζοντας έμμεσα την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA).

Να ισοψηφούν εμφανίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την κ. Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς στην Αϊόβα, ενώ ο Σάντερς εμφανίζεται να προηγείται στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Φεβρουαρίου.

Σε Νεβάδα και Νότια Καρολίνα, όμως, οι ψηφοφόροι των οποίων θα προσέλθουν στις κάλπες των προκριματικών, η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το προβάδισμά της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή