ΚΟΣΜΟΣ

Aνήλικος Παλαιστίνιος συνελήφθη για τη δολοφονία Ισραηλινής

anilikos-palaistinios-synelifthi-gia-ti-dolofonia-israilinis-2118745

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός ανήλικου Παλαιστινίου ως υπόπτου ότι σκότωσε την Κυριακή μια Ισραηλινή στην κατοικία της σε οικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ύποπτος, του οποίου δεν διευκρινίζονται η ηλικία ούτε η ταυτότητα, κατάγεται από ένα χωριό κοντά στον οικισμό Οτνιέλ όπου η 38χρονη νοσηλεύτρια Ντάφνα Μεΐρ, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου αφού έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τα παιδιά της, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο στρατός.

Ο φόνος της Ντάφνα Μεΐρ, τον οποίο ακολούθησε χθες μια επίθεση εναντίον μιας Ισραηλινής η οποία τραυματίσθηκε από μαχαίρι σ' έναν οικισμό, έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στο Ισραήλ και δημιουργεί φόβους ότι η παλαιστινιακή βία ενδέχεται να λάβει νέες διαστάσεις.

Η Ντάφνα Μεΐρ είναι η πρώτη, εδώ και καιρό, Ισραηλινή που σκοτώνεται μέσα σ' έναν οικισμό.

Έως τώρα η βία είχε κυρίως στόχο τους άνδρες και δεν είχε περάσει τις φρουρούμενες πύλες των οικισμών της Δυτικής Όχθης, που οι Ισραηλινοί έχουν "φυτέψει" στα εδάφη που κατέχουν από το 1967.

Η ένταση αυξήθηκε όταν μια άλλη Ισραηλινή, ηλικίας 30 ετών και έγκυος πέντε μηνών, μαχαιρώθηκε τη Δευτέρα στη μέση του δρόμου σε άλλον οικισμό, τον Τεκόα. Ο δράστης της επίθεσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, τραυματίσθηκε από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Από την 1η Οκτωβρίου, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 155 Παλαιστινίους και 24 Ισραηλινούς, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα απ' αυτές τις δύο επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως σήμερα απαγορεύεται στους Παλαιστινίους η πρόσβαση στους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός διευκρίνισε πάντως ότι το μέτρο αυτό αφορά μόνο τη σημερινή ημέρα και ότι θα "επανεξετάζεται καθημερινά ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης".