50% «μείωση αποδοχών» στους μαχητές του ISIS

50% «μείωση αποδοχών» στους μαχητές του ISIS

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Δραστική «μείωση αποδοχών», της τάξης του 50%, επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος στους μαχητές του στη Συρία, «εξαιτίας απρόσμενων συνθηκών», καθώς τα αεροπορικά χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδά του.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από αεροσκάφη της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ συμμαχίας, με στόχο πετρελαιοπηγές, γραμμές ανεφοδιασμού και αποθήκες χαρτονομισμάτων του Ισλαμικού Κράτους από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Παλιρροϊκό Κύμα», μοιάζουν να αποδίδουν καρπούς, όπως αποδεικνύει έγγραφο του περασμένου μήνα.

Το εν λόγω έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, το «Μπαΐτ Μαλ αλ Μουσλιμίν», που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Independent, δείχνει ότι οι μισθοί των μαχητών έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.

Το έγγραφο μνημονεύει το Κοράνι, αντιπαραβάλλοντας τον «ιερό πόλεμο του πλούτου με τον ιερό πόλεμο της ψυχής». «Ενόψει των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζει το Ισλαμικό Κράτος, αποφασίσθηκε η μείωση των μισθών που εξασφαλίζουν οι μουτζαχεντίν κατά το ήμισυ, ενώ ουδείς, ανεξάρτητα από τη θέση του, πρόκειται να εξαιρεθεί από το μέτρο αυτό. Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να μοιράζουν τρόφιμα δύο φορές τον μήνα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα», αναφέρει το έγγραφο του «υπουργείου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι εναέριοι βομβαρδισμοί έχουν «ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του», με την Ουάσιγκτον να δεσμεύεται ότι θα «εντείνει τα πλήγματα».

Οταν βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους από το Ιράκ στη Συρία τον περασμένο μήνα, οι πετρελαιοπηγές Ομάρ ήταν ο πρώτος τους στόχος, ενώ βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Βρετανίας και μη επανδρωμένα drones επέστρεψαν λίγο μετά την Πρωτοχρονιά για να εμποδίσουν το Ισλαμικό Κράτος να επισκευάσει τις εγκαταστάσεις.

Στις 11 Ιανουαρίου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «κέντρο διανομής χαρτονομισμάτων», κοντά στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη του Ιράκ, με τις κάμερες των αμερικανικών αεροσκαφών να καταγράφουν σύννεφα χαρτονομισμάτων να τινάζονται στον αέρα από τις εκρήξεις.

Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Αμερικανός στρατηγός Λόιντ Οστιν, επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός στέρησε από το Ισλαμικό Κράτος εκατομμύρια δολάρια. «Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πλήγματα που καταφέραμε στο Ισλαμικό Κράτος, στις πετρελαϊκές υποδομές του, στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και στις άλλες πηγές εισοδημάτων του, είμαστε βέβαιοι ότι οι ισλαμιστές αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα ρευστότητας. Το Ισλαμικό Κράτος χρειάζεται τα κεφάλαια αυτά για να πληρώσει τους μαχητές του, να στρατολογήσει νέους άνδρες και να προωθήσει τα κακόβουλα σχέδιά του», είπε ο στρατηγός Οστιν.

Στο μεταξύ, εδάφη στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ της Ανατολικής Συρίας κατέλαβε χθες από τον συριακό κυβερνητικό στρατό το Ισλαμικό Κράτος. Μαχητές του ISIS εξαπολύουν από το Σάββατο μεγάλη επίθεση στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν από αυτήν τις δυνάμεις του συριακού στρατού και να διασφαλίσουν έτσι τις οδούς ανεφοδιασμού της πρωτεύουσάς τους, Ράκα.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δαμασκού ανέφερε χθες ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλοί άμαχοι, βρήκαν τον θάνατο τις τελευταίες τρεις ημέρες στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ, εξαιτίας των επιθέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι 200.000 κάτοικοι της πολιορκημένης Ντέιρ αλ Ζορ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η συριακή κυβέρνηση προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε ρίψεις εφοδίων με αλεξίπτωτα στην Ντέιρ αλ Ζορ, ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στην πόλη 22 τόνους εφοδίων την Παρασκευή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή