Μέλη της Μπάαντερ – Μάινχοφ εμπλέκονται σε ληστείες

Μέλη της Μπάαντερ – Μάινχοφ εμπλέκονται σε ληστείες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 6ης Ιουνίου 2015 σημειώθηκε στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ Real στο Γκρος Μάκενστεντ, έξω από τη Βρέμη, μία περίεργη αποτυχημένη ληστεία. Οι τρεις δράστες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έκοψαν με το αυτοκίνητό τους τον δρόμο σε ένα θωρακισμένο λεωφορείο VW που μετέφερε χρηματαποστολή. Απείλησαν τον οδηγό και τον συνοδηγό με ένα αυτόματο και ένα φορητό εκτοξευτήρα αντιαρματικής ρουκέτας. Οι δύο άνδρες διατήρησαν την ψυχραιμία τους και, παρά τα πυρά που δέχθηκαν στο αυτοκίνητό τους, δεν εγκατέλειψαν το όχημα. Οι τρεις ληστές διέφυγαν. Μισό χρόνο αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε ένα παρόμοιο περιστατικό. Πάλι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, αυτήν τη φορά στο Βόλφσμπουργκ. Οι τρεις μασκοφόροι σταματήσαν χρηματαποστολή, αλλά και πάλι απέτυχαν. Ο οδηγός επιτάχυνε το όχημα και κατάφερε να ξεφύγει, ενώ οι δράστες έμειναν ασύλληπτοι.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι αναλύσεις DNA έδειξαν πως οι δράστες είναι οι ίδιοι, και κάτι ακόμη: το τρίο ανήκει στην τρίτη γενιά της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός), γνωστής και ως Μπάαντερ-Μάινχοφ από τα ονόματα των ιδρυτικών της μελών. Η τρίτη γενιά της οργάνωσης είχε σχηματισθεί στην παρανομία το 1984, αλλά από τις 22 γνωστές της πράξεις, τις οποίες διέπραξε ώς το 1993, οι εισαγγελείς κατάφεραν να διαλευκάνουν το επεισόδιο που κατέληξε στη δολοφονία του μέλους της οργάνωσης Βόλφγκανγκ Γκραμς στο Μπαντ Κλάινεν. Ολες οι υπόλοιπες επιθέσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα και τραυματίστηκαν 29, παραμένουν ανεξιχνίαστες. Η τελευταία φορά που εντοπίσθηκε κρησφύγετο της οργάνωσης ήταν τον Σεπτέμβριο του 1985, οπότε βρέθηκε διαμέρισμα της RAF στο Τύμπιγκεν. Εκτοτε παρέμενε άγνωστο πού και πώς έζησε η τρίτη γενιά τρομοκρατών. «Είναι ένδειξη αδυναμίας» ότι δεν κατάφερε αυτός ο γιγάντιος μηχανισμός παρακολουθήσεων να εντοπίσει ένα ίχνος της οργάνωσης, σχολιάζει στο περιοδικό Der Spiegel ο γιος δολοφονημένου διπλωμάτη, Πάτρικ φον Μπράουνμουλ.

Από τις τρίχες σε ένα κομμάτι χαλί, το οποίο βρέθηκε μετά την ανατίναξη της φυλακής Βάιτερσταντ, κατάφεραν οι εισαγγελείς να ταυτοποιήσουν το DNA των τριών μελών της οργάνωσης, των Βόλκερ Στάουμπ, Ντανιέλα Κλέτε και Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ, το τρίο που διέπραξε την αποτυχημένη ληστεία έξω από τη Βρέμη. Ο Στάουμπ είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 1984, εξέτισε 4ετή ποινή φυλάκισης και μετά την αποφυλάκισή του πέρασε στην παρανομία. Η σύντροφός του ήταν η Ντανιέλα Κλέτε, και δακτυλικά αποτυπώματα αμφοτέρων εντοπίστηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Γκραμς. Μαζί με το ζεύγος-φάντασμα αγνοούνταν επί χρόνια τα ίχνη του Μπούρκχαρντ, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε στη δεκαετία του ‘80 στο Αμβούργο.

Η αστυνομία θεωρεί πως οι απόπειρες ληστείας αποτελούν προσπάθεια χρηματοδότησης της δικής τους ζωής στην παρανομία, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοιμάζονται για κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή