Τουρκία: Η Ε.Ε. να τηρήσει τη συμφωνία

Τουρκία: Η Ε.Ε. να τηρήσει τη συμφωνία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Βρυξελλών, κάλεσε χθες την Ε.Ε. ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRTHaber, ο κ. Βολκάν Μποζκίρ τόνισε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και κάλεσε την Ενωση να επιλύσει τις εσωτερικές της διαφορές, αναφερόμενος στις ιταλικές ενστάσεις της περασμένης εβδομάδας για αποταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να λάβει η Αγκυρα, ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη.

«Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ε.Ε.», προσέθεσε ο κ. Μποζκίρ.

Την Παρασκευή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Ιταλία θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν να δηλώνει ότι αν και η Ρώμη στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαχειρισθεί την παρουσία 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της, τα κεφάλαια για τη στήριξη της Αγκυρας πρέπει να προέλθουν αποκλειστικά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η συμφωνία προβλέπει ότι μέρος του ποσού θα καλυφθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ενωσης.

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τη Ρώμη εξέφρασε τη Δευτέρα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι οι ιταλικές αντιρρήσεις στο ζήτημα θα ξεπερασθούν «πολύ πολύ σύντομα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλήττεται ανεπανόρθωτα από την αποτυχία των κρατών-μελών να διαχειρισθούν με αποτελεσματικό τρόπο την προσφυγική κρίση.

Στο μεταξύ, το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου της Δανίας για κατάσχεση τιμαλφών και χρημάτων από πρόσφυγες οι οποίοι επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα θα συζητηθεί τη Δευτέρα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την ίδια στιγμή, τις επικρίσεις που δέχεται για την ήδη εφαρμοζόμενη πρακτική αυτή απέρριψε η Ελβετία, με τη Βέρνη να υποστηρίζει ότι η δέσμευση τιμαλφών και χρημάτων προσφύγων επιβάλλεται σε μειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή