Β. Κορέα: Σύλληψη Αμερικανού φοιτητή για «εχθρική ενέργεια»

Β. Κορέα: Σύλληψη Αμερικανού φοιτητή για «εχθρική ενέργεια»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει συλλάβει φοιτητή αμερικανικού πανεπιστημίου με το πρόσχημα της «τέλεσης εχθρικής ενέργειας» κατά του κράτους και διεξάγει έρευνα.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο φοιτητής εισήλθε στη Βόρεια Κορέα ως τουρίστας και ότι «συνελήφθη να διαπράττει εχθρική ενέργεια κατά του κράτους, υπό την ανοχή και τη χειραγώγηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η σύλληψη συμπίπτει με την αύξηση της έντασης ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μετά την νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις αρχές του έτους.

Ο φοιτητής, ο οποίος κατονομάσθηκε ως Φρέντερικ Οτο Γουάρμπιερ και παρουσιάσθηκε ως φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, εισήλθε στη Βόρεια Κορέα «για να κλονίσει τις βάσεις της ενότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με την παρακίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης», ανακοίνωσε το KCNA.

Η έκφραση "εχθρικές ενέργειες" χρησιμοποιείται συστηματικά από την Πιονγκγιάνγκ κατά αλλοδαπών που συλλαμβάνονται στη Βόρεια Κορέα.

Παραπέμπει σε σειρά αδικημάτων, από την κατασκοπεία μέχρι τις ιεραποστολικές δραστηριότητες.

Η σύλληψη του αμερικανού φοιτητή γίνεται τρεις μήνες μετά την απελευθέρωση ενός νοτιοκορεάτη φοιτητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που είχε συλληφθεί τον Απρίλιο για παράνομη είσοδο στη Βόρεια Κορέα.

Ο Ζου Γουόν-Μουν, 21 ετών, κάτοχος μόνιμης άδειας παραμονής στις ΗΠΑ, δεν πέρασε από δίκη, αντίθετα με πολλούς άλλους ξένους που έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή