Φόβοι Αγκυρας για τις κινήσεις της Μόσχας

Φόβοι Αγκυρας για τις κινήσεις της Μόσχας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στην Αγκυρα η πρόσφατη εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων στη συριακή πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η τουρκική κυβέρνηση «παρακολουθεί προσεκτικά κάθε μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορά της, ιδιαίτερα προς την πλευρά της Συρίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αγκυρα, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ρωσία έστειλε μηχανικούς του στρατού στο Καμισλί για την ενίσχυση των υποδομών στο αεροδρόμιο του Καμισλί και τον αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από τη μεθοριακή πόλη. Εικάζεται ότι η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει μια δεύτερη αεροπορική βάση, ύστερα από εκείνη στο Χμεϊμίμ, στην επαρχία της Λαττάκειας.

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Παιδείας Νάμπι Αβτσί ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο Καμισλί συνεργάζονται τόσο με το καθεστώς Ασαντ, όσο και με τις ένοπλες δυνάμεις του κουρδοσυριακού κόμματος PYD, το οποίο συνδέεται στενά με το ΡΚΚ, ένοπλη, αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τουργκούλ Τουρκές φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, δηλώνοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο: «Γνωρίζουμε τις κινήσεις της Ρωσίας στο Καμισλί. Οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν απειλές ασφαλείας εναντίον της Τουρκίας, η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ».

Σε συνδυασμό με τη δράση του ρωσικού παράγοντα στα τουρκοσυριακά σύνορα, εκνευρισμό προκαλούν στην Αγκυρα οι παράλληλες κινήσεις του PYD. Ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι αντάρτες του PYD πέρασαν τη δυτική όχθη του Ευφράτη, στα σύνορα με την Τουρκία, κάτι που είχε ανακηρυχθεί ως «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» τις σχετικές πληροφορίες. «Δεν το επιτρέψαμε μέχρι σήμερα και δεν θα το επιτρέψουμε και στο μέλλον» διαβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο κέντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, όπως και η θωράκιση των τουρκοσυριακών συνόρων, 98 χιλιόμετρα των οποίων εξακολουθούν να ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τεχνολογική υποστήριξη στην Αγκυρα για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορά της. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αερόστατα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του εδάφους και για τεχνολογία εντοπισμού και ανατίναξης υπόγειων τούνελ που ανοίγουν οι τζιχανιστές για να περνούν τα τουρκικά σύνορα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή