Ορμπαν στο πλευρό του Κατσίνσκι κατά των επικρίσεων Ε.Ε.

Ορμπαν στο πλευρό του Κατσίνσκι κατά των επικρίσεων Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Την πολωνική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, απέναντι στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προσπάθεια της κυβέρνησης της Βαρσοβίας να ενισχύσει τον έλεγχό της πάνω στη δικαστική εξουσία και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. «Το σχέδιο της Ε. Ε. να προχωρήσει σε “διερεύνηση” του πολωνικού νομοθετικού έργου αποτελεί αβάσιμο μέτρο από πομπώδεις παλαιές δημοκρατίες. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ενοχλήθηκαν από την ύπαρξη ισχυρών εθνών-κρατών.

Οι Πολωνοί δεν έκαναν το παραμικρό για να προκαλέσουν ευρωπαϊκή κριτική, δεν υπερέβησαν κάποιο άγραφο όριο, που θα δικαιολογούσε τη λήψη μέτρων από τις αλαζονικές δυτικές δημοκρατίες» είπε ο κ. Ορμπαν, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του.

Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τη Βαρσοβία να δώσει εξηγήσεις για τα νέα νομοσχέδια με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο της δικαιοσύνης και των κρατικών ΜΜΕ. Η Βαρσοβία επιμένει ότι δεν παραβίασε κανέναν ευρωπαϊκό ή πολωνικό νόμο και ότι διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για τη μεταρρύθμιση αυτή.

Τακτική Ορμπαν

Η ανησυχία της Ενωσης για τις πολωνικές αυτές πρωτοβουλίες θυμίζουν εκείνες του 2010 μετά την εκλογή του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία. Ο Ορμπαν είχε εκμεταλλευθεί την απόλυτη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να διευρύνει τον κυβερνητικό έλεγχο πάνω στις ανεξάρτητες αρχές της χώρας. «Η ύπαρξη ισχυρών εθνών-κρατών προκαλεί παβλοφικό αντανακλαστικό μεταξύ των Ευρωπαίων γραφειοκρατών, που ορμούν να επιτεθούν σε όποια χώρα τολμά να μιλήσει ξεκάθαρα και να αποσαφηνίσει τους στόχους της» προσέθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία της Γερμανίας και την απόφαση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης να μη μεταδώσουν την είδηση για αρκετές ημέρες, ο κ. Ορμπαν είπε: «Φανταστείτε αν η ουγγρική κυβέρνηση επετύγχανε να φιμώσει τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ της χώρας, ώστε αυτά να μη μεταδώσουν τη μαζική φρίκη της Κολωνίας. Οι Δυτικοί δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατικού ήθους».

Πρόσφατη η προσέγγιση

Η προσέγγιση του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και του Ούγγρου προέδρου Ορμπαν είναι πρόσφατη και καιροσκοπική.

Οταν ο Βίκτορ Ορμπαν επισκέφθηκε πέρυσι τη Βαρσοβία, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Κατσίνσκι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Βουδαπέστη με τη Μόσχα και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σήμερα, όμως, οι δύο χώρες ανακάλυψαν ότι κοινός τους αντίπαλος είναι οι Βρυξέλλες και οι Δυτικοί επικριτές των -παραπλήσιων- μεθόδων διακυβέρνησης και πρακτικών Βαρσοβίας και Βουδαπέστης.

Ο πολιτικός χώρος του πολωνικού συντηρητισμού έχει άλλωστε αποδείξει τα τελευταία χρόνια τον θαυμασμό που τρέφει στον Ορμπαν, την πολιτική του αποτελεσματικότητα, τις αλυτρωτικές του διεκδικήσεις και τη σκληρή γραμμή που ανερυθρίαστα υιοθετεί απέναντι στους «αλλόθρησκους» πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή