Νέες τροπολογίες για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία

Νέες τροπολογίες για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δικαιοσύνη ενέκρινε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις και η δωροδοκία δικαστών με αντάλλαγμα την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας και στήριξης από διεθνείς συμμάχους.

Το σώμα επικύρωσε τις τροπολογίες που στερούν από τους βουλευτές τη δυνατότητα να διορίζουν δικαστές, αίρουν την ασυλία των δικαστών και θεσπίζουν αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στο δικαστικό σώμα. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που έχουν παράσχει στο Κίεβο πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων, έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τη χώρα να ξεριζώσει την ενδημική διαφθορά και τα κρούσματα χρηματισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου από το think tank «Ιδρυμα Δημοκρατικές Πρωτοβουλίες», το 80% των Ουκρανών δεν έχει εμπιστοσύνη στα δικαστήρια και θεωρεί ότι οι δικαστές είναι ευεπίφοροι σε δωροδοκίες και πολιτικές πιέσεις. Αν και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν από σκληρή δοκιμασία στο Κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να μετατρέψει τις τροπολογίες σε νόμο. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενουκ και η κυβέρνηση συνασπισμού έχουν ισχνή πλειοψηφία στην ουκρανική Βουλή και συχνά αντάρτες στρέφονται εναντίον κυβερνητικών αποφάσεων. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσουν από το Κοινοβούλιο. «Είναι μια πολιτική διαδικασία, ένα ζήτημα πολιτικής συναίνεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, Ολέκσι Φιλάτοφ στο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος γιατί χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είναι αδύνατες οι θεμελιώδεις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα».

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν χθες τη Μόσχα να σταματήσει την άμεση ή έμμεση ανάμειξή της σε συγκρούσεις στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας), τη Γεωργία και τη Μολδαβία και να μην υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των χωρών αυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή